33 Dingen die je écht anders kunt doen om vitaler te worden én te blijven

‘Ik begon met dit lijstje omdat ik niet lekker in mijn vel zat. Ik wilde daar iets aan doen, maar wist niet precies wat. Ondertussen gaat het beter met me, ik sta positiever in het leven, heb minder last van stress en kan beter omgaan met problemen. Mijn advies? Gewoon met één ding beginnen.’

Veranderen van gedrag is hartstikke lastig. MAAR; ik weet dat als je écht wilt, je veel kunt bereiken. Gun jezelf wat tijd en ruimte. Keulen en Aken zijn tenslotte ook niet op één dag gebouwd.

Verbeterproject
Neem een voorbeeld aan Saskia. Zij heeft in een notitieboekje een persoonlijk lijstje van praktische dingen die haar helpen vitaler te worden. Moeilijke dingen? Nee, gewoon de dingen van alledag, waardoor zij zich gezonder voelt en meer energie heeft. Dat boekje heeft ze altijd bij zich. Ze is begonnen aan een bijzonder ‘verbeterproject’; haarzelf. Dit is haar lijstje:

 1. Neem de trap in plaats van de lift;
 2. Als ik geen afspraken buiten de stad heb, fiets ik naar kantoor;
 3. Minder ergeren aan alles en iedereen;
 4. Niet (meteen) ‘Ja, doe ik wel!’ roepen tijdens een vergadering;
 5. Beter prioriteiten stellen tijdens drukke dagen/weken;
 6. Realistische plannen, kleine klusjes kosten ook tijd;
 7. Met urgente en belangrijke zaken meteen ’s ochtends beginnen. Dan is het nog lekker rustig op kantoor;
 8. Zaken waar ik geen invloed op heb, loslaten, geen energie in stoppen, ik kan er toch niets aan veranderen;
 9. Niet meer lunchen achter mijn computer;
 10. Vaker met collega’s een ommetje maken tijdens lunch;
 11. Meer bewegen, zeker als ik met de auto naar het werk ga;
 12. Werktelefoon in het weekend uitzetten;
 13. Minder tijd doorbrengen op social media;
 14. Vaak bepalen mijn gedachten hoe ik mij voel. Maar mijn gedachten zijn geen feiten. Ik wil meer relativeren;
 15. Positief in het leven staan, het glas is halfvol;
 16. Meer lachen;
 17. Nieuwe blijven leren, te beginnen met tekenen;
 18. Minder bankhangen;
 19. Meer lezen;
 20. Niet iedere dag een wijntje bij het eten drinken;
 21. Meer water drinken;
 22. Gewoon één koekje eten (of twee) en niet meteen het hele pak koekjes leegeten;
 23. Op tijd naar bed gaan;
 24. Zeker niet weer beginnen met roken;
 25. Vaker zelf koken, minder kant-en-klaarmaaltijden gebruiken;
 26. Geen boodschappen doen als ik trek heb;
 27. Meer genieten van de kleine dingen van het leven;
 28. Iedere week één ding noteren waarop ik tevreden terugkijk;
 29. Minimaal één keer per maand mijn Museumjaarkaart gebruiken;
 30. Nieuwe mensen ontmoeten, misschien vrijwilligers werk gaan doen?
 31. Vaker mijn hart luchten bij vriendinnen;
 32. Vaker met ze afspreken;
 33. Afzien van dingen die ik ZOU MOETEN DOEN!

Welk voornemen spreekt jou het meest aan? Wat is jouw gouden tip? Ik hoor het graag van je!

Persoonlijk leiderschap
Op je eigen houding heb je altijd invloed! Maar niets is zo lastig als leidinggeven aan jezelf. Schrijf je vandaag nog in voor de training Vitaal en gezond in je werk. Een training vol met krachtige oefeningen die je niet alleen aan het denken zetten, maar waardoor je ook in de actiestand komt. Durf jij het aan?

Geschreven door Miriam Trommelen, Apeldoorn, 13 februari 2020

 

In verband met de voorjaarsvakantie verschijnt het volgende blog op 5 maart 2020. Lees dan het interviewblog met Kirsten Zwart. Zij is coördinator onderwijslogistiek en met haar spreek ik over werkgeluk en stress.