6 Redenen om niet te verzaken

Bijna wilde ik deze week verzaken. De vakantie staat voor de deur, ik ben bezig met afrondende werkzaamheden. Inspiratie was even ver te zoeken. Het is warm, de tuin, het strand en het zwembad bieden een lonkend perspectief. Toch is verzaken geen optie, want:

1. Ritueel
Iedere week een blog schrijven is een wekelijks ritueel geworden. Ik zit achter mijn laptop in alle rust op kantoor. De ramen staan open, er waait een zwoel windje naar binnen. Naast mij staat uiteraard koffie en ik begin te schrijven.

2. Koffie
De beste manier, voor mij, om iedere week een blog te schrijven, is door er ‘gewoon’ mee aan de slag te gaan. Ooit heb ik ergens gelezen dat het moment vóór de koffie de ‘ideeën-genereren-fase’ wordt genoemd. Na de koffie heet de ‘ideeën-uitwerkfase’. Ook vandaag is dat het geval. Natuurlijk heb ik altijd een lijstje met onderwerpen achter de hand. Maar soms begin ik inderdaad ‘gewoon’ te schrijven.

3. Gesprek
Schrijven is voor mij een manier om mijn hoofd leeg te laten lopen. Het helpt mij om mijn gedachten te ordenen en zaken op een rijtje te zetten. Het is een soort van ‘gesprek met mijzelf’.

4. Innerlijke stem
Tegen mijn gevoel ingaan, leidt tot stress. Stress is misschien een groot woord, maar mijn innerlijke aanjager gaat dan zeuren. De stem in je hoofd die zegt: ‘niet uitstellen, maar gewoon aan de slag gaan.’ Soms heeft die innerlijke stem een punt, dan zit er een kern van waarheid in. Eerder schreef ik de blog ‘Ont-moeten’ over die innerlijke slavendrijver. Ik denk dat iedereen daar zo nu en dan last van heeft. De kunst is om de balans te vinden tussen wel/niet naar je innerlijke stem te luisteren. Daardoor leer je relativeren en compassie met jezelf te hebben.

5. Zin
‘Even geen zin hebben’ vind ik een slecht argument. Want doe je alleen die dingen waar je 100% zin in hebt? In dat geval zou ik veel minder doen dan dat ik nu doe. Ik vergelijk het met hardlopen. Dat is ook niet altijd prettig. Zeker niet met deze hoge temperaturen. Pas als ik na een trainingsrondje onder de douche sta, denk ik; ‘Wat is hardlopen toch heerlijk!’. Op dat moment is de missie volbracht en voel ik mijzelf voldaan. Zo is het voor mij ook met bloggen.

6. Platform
Het is fijn om gehoord te worden. Een platform te hebben om je ideeën, gedachten en kennis te delen. Daarmee profileer je jezelf.
Van de week werd ik aangesproken op een feestje door iemand die mij kende via mijn blogs. Dat zijn leuke momenten en geven mij energie en motiveren mij om te blijven schrijven! Verzaken is dus geen optie!

 

Heb je onze nieuwe trainingen voor het najaar al gezien? Bekijk hier ons actueel trainingsaanbod

Geschreven door Miriam Trommelen
Apeldoorn, 27 juni 2019