Carpe Diem in tijden van corona

Impact Coronavirus
Welke impact heeft het coronavirus op jouw leven? Wat mis je in deze bijzondere situatie het meest en zijn er dingen die je nu doet, waar je anders niet aan toegekomen zou zijn? Deze vragen stelde ik aan mensen in mijn directe omgeving. Van mijn vriendin uit Brabant ontving ik onderstaand antwoord. Voor haar alle respect en dank voor het delen van dit persoonlijke verhaal.

 

Wat mis ik nu het meest?
‘Ik ben nu bijna twee jaar alleen en heb in deze periode moeilijke momenten meegemaakt. Maar mijn vrienden en familie waren er altijd om me te troosten met warme woorden, een kus of een warme knuffel. Van nature ben ik een ‘touchy-person’. Ik raak mensen graag aan, niet ongepast of ongewenst natuurlijk.’

‘De afgelopen weken ben ik door mijn werkzaamheden intens betrokken geweest bij het bestrijden van het coronavirus. En dat was soms best moeilijk, schrijnende persoonlijke verhalen kwamen er voorbij. Beslissingen waar ik niet altijd achter kon staan maar, we moesten doen wat nodig was.’

 

Werkzaamheden
‘Mijn werkzaamheden bestonden uit het makelen van informatie. Informeren van de gemeentes in onze veiligheidsregio. Gegevens brengen en halen naar de GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) en politie. Zorgen dat de structuur die we met elkaar hebben afgesproken ook gevolgd wordt. Telkens werden er maatregelen genomen om verdere verspreiding tegen te gaan. Eerst alleen in Brabant en daarna landelijk. De informatie moest tijdig doorgegeven worden aan alle gemeentes ook hoe deze regelgeving geïnterpreteerd moest worden. Dat was flink aanpoten.’

 

Schrijnende verhalen
‘Ik kreeg te maken met schrijnende persoonlijke verhalen. Eén gebeurtenis die me bijgebleven is, is het verhaal van een moeder die niet naar haar drie-jarige kind in een instelling mocht in verband met de ‘geen bezoekregeling’. Dit is niet aan kinderen uit te leggen en trouwens ook niet aan ouders. We zijn ons als team hierin gaan verdiepen. Wij zijn gaan bellen met allerlei instanties. En wat bleek? Voor instellingen met kleine kinderen was maatwerk mogelijk voor bezoek. Uiteraard in overleg met het behandelend team.’

 

Sterven
‘De besmette mensen op de intensive care die alleen, zonder familie moesten sterven, dat vond ik zó intens verdrietig. Zeker omdat mijn vader vier maanden daarvoor gestorven is, zonder dat hij een moment alleen geweest is. Dat was zijn grote angst. Mijn hart brak en mijn emoties kon ik echt niet meer bedwingen. Ik heb gehuild daar met mijn collega’s en op de vele momenten dat ik me echt alleen voelde.’

 

Fysiek contact
‘En dan kom je thuis en is er niemand aan wie je je verhaal kwijt kunt omdat je alleen bent. Is er niemand die je even een knuffel geeft en zegt: ‘Het komt goed!’ of ‘Goed gedaan!’ Geen vrienden die even een arm om me heen konden slaan want ja, 1,5 meter afstand. Dat vond en vind ik nu echt het moeilijkste. Wat voor zoveel mensen vanzelfsprekend is, even je kinderen of partner aanraken, hoe vluchtig ook. Ik mis het fysieke contact. Maar ik weet dat er straks nog voldoende tijd is om dit dubbel en dwars in te halen.’

 

Wat doe ik nu wat ik anders niet deed?
‘Hier heb ik even over na moeten denken en het zijn twee totaal verschillende dingen. Ik hang nu mijn was buiten aan de lijn in plaats van in de droogtrommel te gooien. Hier heb ik nu meer tijd voor en ik denk dat ik deze schone droge was nu meer waardeer. Het ruikt naar vroeger toen ik nog thuis woonde bij mijn ouders als kind en de wereld nog “gewoon” was.’

‘In mijn branche loopt mijn baan geen risico. Daarom denk ik carpe diem (pluk de dag)! Het leven kan zo maar anders lopen. Ik heb het idee dat ik nu wat risico’s kan en wil nemen. Daarom ben ik in de aandelen gestapt en heb een zelfbeleggingsrekening geopend. Daarop heb ik een redelijk bescheiden bedrag gestort en heb aandelen van vijf verschillende bedrijven gekocht. Nu heb ik wat meer tijd en zin om economisch nieuws te volgen. Ik vind het spannend!’

 

Geschreven door Miriam Trommelen, Apeldoorn, 16 april 2020

 

Aanbod
Tijdens deze bijzondere periode bieden wij onze trainingen 1:1 online aan. Alle trainingen maken we op maat en stemmen we af op jouw leervragen en werksituatie. Heb je een vraag of wil je meer info? Klik hier.