D-day

Operatie Overlord

Vandaag is het D-day en is het precies 75 jaar geleden dat Operatie Overlord begon. Overlord is de codenaam voor de geallieerde invasie in het door Duitse troepen bezette West Europa. Met Operatie Overlord begon de grootste invasie over zee in de geschiedenis. Overlord begon in de vroege ochtend van 6 juni 1944 en eindigde op 25 augustus 1944 met de bevrijding van Parijs.

Om deze reden verschijnt er vandaag geen blog aan zoals je van ons gewend bent, maar een overpeinzing deze belangrijke historische gebeurtenis. Als historicus hecht ik er aan stil te staan bij dit keerpunt in de geschiedenis. Het begin van het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Wat kunnen we leren?
Wat kun je van de Slag om Normandië leren? Moet je er wel iets van leren? Tijdens mijn studie leerde ik al dat dé geschiedenis zich immers niet herhaalt en het is maar helemaal de vraag wat en of we überhaupt van de geschiedenis kunnen leren. Maar goed. Wat ik wel weet is dat in de geschiedenis duiken mij altijd heeft geïnspireerd. Of dat nou in oude archieven waren óf lezen, óf afreizen naar historische plaatsen om je daar ter plekke te laten overtuigen en te laten verwonderen. Het zet je geest in beweging. Dat is voor mij de kracht van geschiedenis.

Ben je wel eens in Normandië geweest? Ik was er nog niet zo lang geleden, samen met man en kinderen. Mijn zoon wilde graag naar Normandië. Hij had al veel gelezen over de invasie en nog meer films gezien. Op school leerde hij over Overlord uit een geschiedenisboek in een klaslokaal met een leraar. Dat spreekt toch minder tot de verbeelding dan wanneer je over een bunkercomplex loopt op Point du Hoc vlakbij Omaha Beach en uitkijkt over de zee. Dan pas ervaar je hoe hoog die kliffen écht zijn!

Mijn zoon leidde ons rond en ik was aangenaam verrast over de veelheid kennis die hij bezat. Dat bewijst maar weer eens dat je op verschillende manieren kunt leren. En hoe belangrijk het is om iets te willen leren.

Normandië
Wij waren onder de indruk van Normandië. Om Normandië goed op ons te laten inwerken hebben we grote delen gefietst. Dat was pittig, want Normandië is behoorlijk heuvelachtig. Desondanks is de fiets een aanrader. Je moet dan wel over de nodige tijd beschikken. Je fietst door een prachtig landschap. Het leek wel een impressionistisch schilderij. Het stond vol met bloeiende fruitbomen. Normandië is tenslotte ook het land van de calvados en de cider. Het contrast tussen het liefelijke landschap en het oorlogsverleden kan bijna niet groter.

UNESCO
Ik weet nog dat we op een gegeven moment stil stonden op een begraafplaats. Onder de indruk van de grote hoeveelheid gesneuvelden soldaten er lagen. We liepen over de begraafplaats om de aantallen tot ons door te laten dringen.

Deze historische gebieden in Normandië nodigen uit tot herdenking en reflectie. De littekens van de oorlog zijn overal in Normandië zichtbaar. Een tijdje terug, heeft het Franse Ministerie van Cultuur, de officiële kandidatuur van de D-day stranden bekend gemaakt om opgenomen te worden in de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

UNESCO staat voor United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. Ik hoop dat UNESCO in juli een positief besluit neemt, zodat de huidige staat van de historische gebieden ook voor toekomstige generaties behouden blijft.

Apeldoorn, 6 juni 2019
Geschreven door Miriam Trommelen