De balans opmaken

Het einde van het jaar komt in zicht. Tijd om de balans op te maken. Hopelijk was 2018 een goed jaar voor je? Zowel privé als zakelijk. Of het een goed jaar was, zie je terug op de balans. De balans is een overzicht van bezittingen en schulden en moet, het woord zegt het al, in balans, in evenwicht zijn. Aan de ene kant je bezittingen en aan de andere kant je schulden.

Oudejaarsloterij
Natuurlijk is het opmaken van de balans maar een momentopname. Morgen kan alles weer anders zijn. Misschien win je over een paar weken de Oudejaarsloterij en maak je andere keuzes dan dat je vandaag zou doen. Hoe ziet je leven er dan uit? Wat ga je met die miljoenen doen?

Decemberdrukte
Kom je tijdens de decemberdrukte wel toe aan de balans opmaken? Op je werk MOET je allerlei projecten voor de kerstvakantie afronden en je gezicht laten zien op kerstborrels. Privé is het mogelijk nog drukker; inkopen, huis in kerstsfeer brengen, familiebezoeken, nog meer boodschappen, recepten uitzoeken en proberen. Kortom, decemberstress. Wanneer ga je die balans opmaken? Op Kerstavond? Of ben je dan te moe?

Stilstaan om verder te kunnen
In drukke tijden is het noodzakelijk om zo af en toe eens bewust stil te staan en de balans op te maken. De balans op te maken door jezelf kritische vragen te stellen om daarna je weg te vervolgen. Want mensen met een duidelijk toekomstbeeld voor ogen komen het verst. Zij overtuigen omdat ze levendig schilderen wat ze willen en waarom. En als je mijn vorige blog ‘Welke route kies jij?’  hebt gelezen, weet je dat ze ook nagedacht hebben langs welke route ze hun doel bereiken. Succes met de balans opmaken.

Ik wens je ontspannen feestdagen toe en een in alle opzichten gelukkig nieuwjaar!

  • Donderdag 10 januari 2019 verschijnt de volgende blog.
  • Ja, mail mij de oefening ‘De balans opmaken’