Een leven lang ontwikkelen, hoog tijd voor actie!

Wat hebben Mariëtte Hamer (SER-voorzitter) en Gillian Tans (CEO van Booking.com) gemeen? In ieder geval hebben beide topvrouwen gemeen dat zij het belang inzien van blijven ontwikkelen. En dat ook uitdragen. Zo vertelde Gillian Tans in het Transformers-onderzoek 2018 van het Financieel Dagblad (FD) ‘Ook ik moet mij blijven pushen om te blijven leren’. En even verder in het interview ‘Ook wij moeten ons voortdurend blijven ontwrichten, daar vergissen mensen zich soms wel in’, aldus Gillian Tans in het FD.

‘Nederland is een kenniseconomie en loopt voorop. En de kernvraag is hoe Nederland daarin voorop kan blijven lopen, op een manier dat we iedereen daarin meenemen.’ Deze vraag stelde SER-voorzitter Mariëtte Hamer. Het antwoord gaf Hamer ook: ‘De sleutel tot een leven lang ontwikkelen ben jij! De echte doorbraak zit hem in een sterke leercultuur in de praktijk vorm te geven’. Aldus Mariëtte Hamer tijdens haar toespraak bij de bijeenkomst ‘Een leven lang ontwikkelen; hoog tijd voor actie!’ op 30 mei 2018. Ondertussen is er een LinkedIn groep gestart.

Nog niet zo heel lang geleden was het volgen van trainingen en opleidingen via de werkgever een ‘leuk extraatje’. Ik herinner mij die periode nog goed. Ik was opleidingsadviseur en verzorgde trainingen voor hoofdzakelijk gemeenteambtenaren.

Samen met de gemeentesecretaris en soms een afdelingshoofd (dat waren toen bijna altijd mannen) bekeken we welke medewerker of welk team in aanmerking kwam voor een training/opleiding. Soms had een team een speciale leervraag. In dat geval bekeek de secretaris of het wel ‘nodig’ was om aan de opleidingswens van het team te voldoen. Dat is nog geen 20 jaar geleden. Daar wil ik maar mee zeggen dat het vroeger niet altijd beter was.

Een leven lang leren staat steeds vaker hoog op de agenda en niet alleen bij leidinggevenden. Van hoog tot laag in de organisatie zijn mensen zich steeds meer bewust dat blijven ontwikkelen noodzakelijk is. Om verschillende redenen. Ik noem er drie:

  • Werkgevers investeren in de volgende generatie. Zij zijn de toekomst en daarmee de continuïteit van het bedrijf.
  • Regelgeving, strengere eisen en vooral ook snelle technologische ontwikkelingen zorgen voor een meer kritische kijk op het opleiden van medewerkers. Om maximaal bij te dragen aan het bedrijfsrendement, moeten (productie)bedrijven voldoen aan hoge kwaliteitsnormen. Dat kan alleen als ook medewerkers van hoog kwalitatief niveau zijn.
  • Daarnaast leven mensen langer. In een wereld waarin we ouder en ouder worden, zal er langer gewerkt moeten worden. Een carrière van 50 jaar in hetzelfde beroep? Het zou zomaar kunnen, want de levensverwachting gaat met sprongen vooruit. In een loopbaan van meer dan 50 jaar wordt een leven lang leren werkelijkheid. Een carrièreswitch halverwege je loopbaan is dan een reële optie. Daarom is werken aan professionaliseren relevant.

Dat een leven lang leren van essentieel belang is daarvan zijn zoals gezegd steeds meer mensen overtuigd. Dat merk ik in mijn dagelijkse werkpraktijk. Een mooi voorbeeld zijn de gesprekken die ik de afgelopen maanden met mbo-docenten voerde. Een aantal interviews zijn als blog verschenen. Ik vroeg docenten hoe zij omgaan met een leven lang leren. Zonder uitzondering gaven zij aan dat belangrijk te vinden en allemaal volgden ze een opleiding of een training. Stilstaan is achteruitgaan en dat is wat hen betreft geen optie!