En toch knaagt er iets. Is dit het nou?

Doe jij de dingen waar je gelukkig van wordt? Hoe kijk jij straks terug op jouw leven? In de hectische wereld van vandaag is het soms lastig om deze vragen te beantwoorden. Ieder mens heeft immers zijn eigen unieke levensloop en loopbaan. Toch beantwoordt een twintiger deze vragen waarschijnlijk anders dan iemand die in de herfst van zijn leven is beland. In hoeverre overkomt het leven je of heb je het zelf bepaald? Deze vraag leg ik voor aan vier mensen die ieder in een andere levensfase verkeren.

Veerle de twintiger
Veerle is net afgestudeerd en werkt drie dagen in de week als docent aan de opleiding waar ze nog niet zolang geleden zelf studeerde. “Ik moet er zelf nog aan wennen dat mijn docenten nu opeens mijn collega’s zijn. Of lesgeven écht iets voor mij is, betwijfel ik. Want ook mijn werk als reisleidster tijdens vakanties vind ik inspirerend. Mijn grote wens is om veel van de wereld zien. Daarom overweeg ik om één of twee jaar te gaan reizen. Het avontuur trekt mij. Werken kan ik nog mijn hele leven. Ik heb geen relatie en dat is een bewuste keuze. Voor het eind van het schooljaar hak ik de knoop door. Ga ik mijn baan opzeggen en mijn koffers pakken of blijf ik lesgeven?”

Peter de veertiger
Peter geeft les op een middelbare school. Hij is getrouwd en heeft drie jonge kinderen in de leeftijd van 0, 2 en 4 jaar. Hij vertelt: “Vroeger dacht ik wel eens later als ik groot ben wil ik een gezin, een leuke baan en een lekker groot huis. Dat is allemaal gelukt. Ik realiseer mezelf heel goed dat ‘Later als ik groot ben’ NU is. Die gedachte beklemt mij soms. Mijn persoonlijkheid komt op de vierde en soms vijfde plaats. Nu bepalen mijn kinderen voor een groot gedeelte mijn leven. Dat is volgens mij inherent aan het ouderschap. Toch knaagt er iets en vraag ik mijzelf geregeld af:  ‘Is dit het nou of moet ik meer doen om het maximale uit het leven te halen?’ Ik probeer voor mijzelf een zinvolle tweede helft te creëren. Met dat huiswerk ben ik nog bezig.”

Rob de zestiger
Rob is beleidsambtenaar bij een provincie. “Vroeger dacht ik dat er bijna geen leven mogelijk was na de 50. Die mensen vond ik oud. Nu ben ik zelf 63 en steven af op mijn pensioen. Het grootste gedeelte van mijn leven ligt achter mij. Ik heb veel levens- en werkervaring opgedaan en maak de balans op van mijn (werk-)leven. Welke taken zou ik nog graag willen doen? Deze vraag houdt mij bezig. Samen met mijn coach onderzoek ik hoe datgene wat ik wil ook daadwerkelijk kan realiseren. Dat plan leg ik binnenkort voor aan mijn manager. Ik besef heel goed dat het steeds minder vaak morgen wordt. Dat voel ik aan mijn lichaam. Iedere ochtend sta ik stijf op. Het lijkt wel alsof ik ‘s-nachts de marathon loop.”


Wijze tante
In de laatste maanden van haar leven heeft mijn tante het zwaar. Ze verhuist naar een logeeropvang waar ze wacht op het einde. Wachten duurt lang. Zeker als je aan je stoel gekluisterd bent. Ze is 87 hulpbehoevend, krakkemikkering en vooral heel erg moe, maar mentaal is mijn tante vitaal. Tijdens een van onze gesprekken vraag ik haar hoe zij terugkijkt op haar leven en wat haar geheim is. Zij vertelt: “Ik heb een goed leven gehad omdat ik altijd heb geprobeerd mijn eigen leven te leiden. De regie over mijn eigen leven wil ik zo lang mogelijk houden. Dat maakt mij nog steeds gelukkig.”

Kern van de zaak
In welke levensfase je ook zit, als je stilstaat, vastloopt of richting zoekt ga na wat jou beweegt in je werk en leven. In Mijn vorige blog “Ken jij het geheim van werkplezier” beantwoord ik deze vraag. Op de keper beschouwd kun je zeggen dat het antwoord bestaat uit drie elementen, bewustwording, kiezen én handelen. Ingewikkelder wordt het niet. Dat is de kern van de zaak. Als je deze principes toepast, zal dat een positief effect op jouw (werkzame) leven hebben.

Kies jij voor jezelf?
Op zoek naar waar het in jouw leven om draait? Wat nu echt belangrijkrijk voor je is en wat niet? Wat je in 30, 40, 50, jaar hebt meegemaakt en wat je ervan hebt geleerd? Of wat je nog wilt herstellen? Volg je hart en ga aan de slag. Ben je op een punt aangekomen dat hulp van een coach kunt gebruiken? Wij denken graag met je mee. Stel hier je vraag.

 

* Alle namen zijn gefingeerd. Uiteraard zijn personen bij ons bekend.

Geschreven door Miriam Trommelen, 3 oktober 2019