Ga je voor een zeven of een negen?

Nieuwjaarsochtend
Ook dit jaar liep ik op Nieuwjaarsochtend traditiegetrouw mijn hardlooprondje. Zo’n 14 km over de Veluwe. Ik hoorde de stilte en vanuit het niets schoten drie reetjes voor mij langs. Een prachtig gezicht. Terwijl ik over boomwortels sprong, iets minder soepel dan de reetjes, liet ik het afgelopen jaar de revue passeren en dacht ik na over mijn goede voornemens.

Eerder schreef ik over hardlopen. In mijn blog ‘Hoe je in het leven staat, bepaalt wat je ziet’, beschreef ik dat veel mensen hardlopen een SAAIE sport vinden. Dat is het volgens mij ook. En dat maakt hardlopen voor mij aantrekkelijk. Je hoeft alleen maar te lopen. Ondertussen kun je nadenken en komen goede ideeën vanzelf naar boven. Een gezonde manier om inspiratie op te doen. Je raakt vanzelf in een flow. Ik kan het iedereen aanbevelen.

Goede voornemens
Goede voornemens, wie maakt ze niet? Het nieuwe jaar is, zo hoor ik vaak in mijn omgeving, een mooi moment om opnieuw te beginnen. Het biedt kansen. ‘Is dat wel zo?’, vraag ik mijzelf tijdens het lopen af?

Ik moet denken aan mijn schooltijd. Misschien herken je het gevoel dat je had als je toe was aan een nieuw schrift? Op de eerste bladzijden van dat nieuwe schrift schreef ik heel netjes. Maar al snel werd dat zichtbaar minder. Het was immers geen nieuw schrift meer.

Zo is het volgens mij ook met de start van een nieuw jaar. Al na een paar dagen ga ik over tot de orde van de dag. De waan van de dag neemt het stokje over. Op straat herinneren slechts vuurwerkresten nog aan oud en nieuw. Weg zijn alle goede voornemens.

Heb ik zelf goede voornemens? En geloof ik erin? Goede voornemens werken niet bij mij. Ik heb er ook geen. Wat ik wel heb is een soort van verlangen om een aantal zaken te realiseren. Dat klinkt natuurlijk heel vaag en algemeen. Dat is ook precies waar veel goede voornemens op stuk lopen. Wees concreet. Dat doe je door deze vragen te beantwoorden:

  • HOE ga je je goede voornemen(s) realiseren? Met andere woorden wat ga je concreet DOEN?
  • Welke acties zet je in gang en wanneer?
  • Wie gaat je helpen? Welke afspraken maken jullie samen?
  • Binnen welke tijd moeten je goede voornemens gerealiseerd zijn? Schrijf de datum in je agenda.
  • Welke beloning sta je jezelf toe als het lukt je goede voornemen te realiseren?

Door het beantwoorden van deze vragen wordt je goede voornemen al een stuk concreter en waarschijnlijk ook haalbaarder. Vooral de laatste vraag is een positieve manier om zaken te realiseren. Stel jezelf haalbare doelen, dat bevordert de kans op succes.

Verlangen
Terug naar mijn vage algemene verlangen. Al een tijdje overweeg ik om mijzelf op te geven voor een triathlonwedstrijd (1/8 of ¼). Waarom? Om te kijken óf en in hoeverre ik mijn grenzen kan verleggen om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Want vaak blijkt dat je na verloop van tijd voort gaat kabbelen.

Twijfels
Wordt 2019 voor mij het jaar van de triathlon? Voorlopig heb ik grote twijfels. Als ik écht graag mee wil doen aan een wedstrijd moet ik in actie komen. Dat vind ik lastig omdat mijn looprondjes zó goed bevallen. Daar ben ik heel tevreden mee. Maar met extra inzet en enthousiasme moet ik de triathlon kunnen. Aanmelden, tijd reserveren, gaan trainen, zorgen voor een outfit enzovoort. Misschien moet ik niet teveel denken, maar gewoon doen?

Ambitie?
Kun jij aan de hand van dit concrete voorbeeld jouw ambitie voor 2019 helder krijgen? Ben jij bereid om de prijs te betalen die nodig is om de top te bereiken? Voor het halen van negens en tienen moet je veel opzij zetten. Of ben je tevreden met een zeven of een acht? Dat zijn ook voldoendes. Mijn advies aan het begin van het nieuwe jaar: blijf realistisch en trek geen zevenmijlslaarzen aan. Denk in kleine stapjes, dan kom je ook vooruit.

Gelukkig nieuwjaar!

Werken aan je ambities? Kijk dan eens bij onze nieuwe workshops 3 x 3 = € 99,=