Gebruik jij LSD?

Luisteren met een half oor
Het went nooit. Sterker nog. Het blijft ontnuchterend om in een gesprek te ontdekken dat je gesprekspartner niet écht naar jou luistert. Niet 100 procent alle aandacht voor jou heeft. Misschien is het een soort beroepsdeformatie van mij om daar gevoelig voor te zijn. Toch, als het gebeurt, valt het me direct op. Het zijn mooie casussen voor een training. Of in dit geval, onderwerp voor een blog.

Wat doe ik in een gesprek als ik merk dat mijn gesprekspartner maar half luistert? Of geen oprechte aandacht heeft. Dat is afhankelijk van het gespreksonderwerp en van de persoon met wie ik in gesprek ben en natuurlijk van mijn eigen gemoedstoestand. Soms laat ik het gebeuren, maar het komt ook voor dat ik er iets van zeg.

Goede vriend
De laatste keer liet ik het gebeuren. Ik was in gesprek met een goede vriend die ik al ruim 20 jaar ken. Ik vond het gesprek niet prettig verlopen en voelde me niet serieus genomen. Mijn vriend stelde mij een vraag, maar wachtte mijn antwoord niet af. Midden in mijn zin viel hij mij in de rede en gaf zelf antwoord op zijn eigen vraag.

Verlief stel
Soms kan het invullen voor een ander het gesprek versnellen. Je zit zo op één lijn, je voelt je zo begrepen. Je hebt het gevoel dat de ander jouw gedachten bijna kan lezen. In dat geval krijgt het gesprek een extra dimensie. Het ultieme voorbeeld hiervan is een gesprek van een verliefd stelletje. Een verliefd stelletje beeldt de ultiemste vorm van luisteren uit. Zij spiegelen hun houding, zien alleen elkaar en hebben geen oog voor hun omgeving. Zij luisteren met al hun zintuigen en gaan op in elkaar.

Beslommeringen
Terug naar het gesprek tussen mijn vriend en mijzelf. Dat was verre van een gesprek tussen geliefden. Mijn vriend is aan het scheiden. Zijn hoofd zit boordevol met beslommeringen. Daar kan niets meer bij. Er moet eerst iets uit. Waar het hoofd van vol is loopt de mond van over. Ik merk aan hem dat praten over zijn scheiding hem helpt om dingen op een rijtje te zetten.

Als ik hem een vraag stel gaan de sluizen als het ware open. Hij begint te praten. Zo nu en dan stel ik een vraag ter verduidelijking, of ik hum een keertje. Soms vat ik een stukje samen of ik grijp terug op een moment eerder in het gesprek. Daarmee breng ik structuur in het gesprek en help ik mijn vriend zijn gedachten te ordenen. Ik luister om hem te begrijpen. Zonder oordeel, of zonder advies. Ik heb ook geen oplossingen voorradig. Daar gaat het niet om. Het gaat mijn vriend om mijn aandacht. Mijn luisterend oor is genoeg.

Luisteren
Luisteren is moeilijker dan je denkt. Want als je genoeg tijd hebt en geen belang hebt bij het gesprek lukt het je meestal wel om aandacht te geven en je te focussen op je gesprekspartner. Luisteren wordt moeilijker als je haast hebt en je een bepaalde richting op wilt. Lukt het je dan ook om te focussen op je gesprekspartner, je gespreksdoel, de tijd los te laten, goede vragen te stellen, te luisteren naar de antwoorden en adequate samenvattingen te geven? Dat is bijna multitasken. Uit onderzoek blijkt dat mensen niet goed zijn in multitasken.

Luisteren Samenvatten Doorvragen
De vaardigheden Luisteren, Samenvatten en Doorvragen, kortweg LSD genoemd, helpen je om gesprekken effectiever te voeren. Luisteren is niet alleen ‘lief’ of ‘aardig’ of ‘vriendelijk’. Luisteren heeft een functie. Als je écht luistert, de ander écht hoort erken je hem of haar in zijn werkelijkheid en daarmee vergroot je de bereidheid om mee te gaan in veranderingen.

Kun jij goed luisteren? Of wil je beter leren luisteren? Daar kun je NU meteen mee beginnen. Neem de proef op de som en doe de volgende oefening. Probeer eens LETTERLIJK naar de woorden van je gesprekspartner te luisteren en ze te onthouden. Weet je niet precies wat je gesprekspartner bedoelt, vraag er naar. Vraag door en zeg bijvoorbeeld, “Je spreekt over een lastige situatie. Wat is voor jou een lastige situatie?” Je krijgt inzicht in wat je gesprekspartner belangrijk vindt.

Wat is de kernboodschap van wat de ander zei? Kun je het samenvatten in een korte zin? Heb je geluisterd of dwaalde je gedachten af? En kun je daarbij gebruik maken van de woorden die jouw gesprekspartner gebruikte? Lastige oefening? Gewoon blijven oefenen in gesprekken. Je merkt na een paar keer oefenen dat mensen tegen je zeggen ,,Wat luister jij goed!”

Geschreven door Miriam Trommelen, Apeldoorn, 23 mei 2019

Wil je (meer) LSD gebruiken? Dat kan! Kijk eens bij ons aanbod bij de trainingen:

In verband met Hemelvaart, verschijnt het volgende blog op donderdag 6 juni 2019.