Haast je langzaam en voorkom werkstress

Haast je langzaam en voorkom werkstress

Hoe voorkom je werkstress? Deze vraag is dit jaar het centrale thema tijdens de Week van de Werkstress (12 -15 november 2018). Ook bij werkstress geldt: voorkomen is beter dan genezen. Ik ben gestopt met geleefd te worden. Hoe ik dat heb gedaan? Dat lees je in mijn blog.

Basisschool
De drukte begint eigenlijk al op de basisschool. Naar school, daarna speelafspraken met vriendjes, paar keer per week sporten, naar muziekles, iedere dag piano spelen, naar het orkest en nog een paar clubjes waar je per se bij wilt horen. Allemaal leuke dingen en ja je bent jong dus dat MOET je ‘gewoon’ allemaal doen. Geen discussie mogelijk.

Voortgezet onderwijs
Daarna de middelbare school, huiswerk, je wilt cum laude over dus nog meer huiswerk, vrienden, uitstapjes, reisjes, bijbaantjes, vrijwilligerswerk bij je sportclub, een maatschappelijke stage, leuke en interessante projecten op school. Tijd om ondersteboven op de bank te hangen en je te vervelen is er niet.

Studeren
Ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen dat je het later in het leven zo mogelijk nog drukker krijgt. Ik ging studeren, was altijd aan het leren voor tentamens, liep stages, deed mee aan interessante projecten en onderzoeken en schreef een scriptie. Natuurlijk bleef ik naast mijn studie werken en ging op stap met vrienden en vriendinnen.

Werken
In mijn eerste ‘echte’ baan ging ik van het ene overleg naar de andere vergadering naar weer een werkgroep. Natuurlijk volgde ik allerlei cursussen en ging de strijd aan met de deadlines. Collega’s wilden van alles van me. Mijn agenda was altijd vol. Het werk vond ik hartstikke interessant en ik wilde niemand teleurstellen, alles zelf doen en vooral niets missen.

Gezin
Toen er tenslotte een gezin bij kwam ging ik ‘gewoon’ harder lopen. We gingen op reis met de kinderen, ik trainde voor marathons, we verhuisden een paar keer, natuurlijk bleef ik werken en leren, er was tijd voor familie en vrienden en de zorg voor ouders. Het voelde wel als een beetje veel, maar ja, nee-zeggen is lastig je wilt niemand teleurstellen en je wilt al helemaal niets missen dus je blijft rennen, steeds een beetje harder. Want alle werkzaamheden moeten toch gedaan worden. Je hebt geen keuze of toch wel?

Practice what you preach
Het klinkt misschien bizar, maar geen moment kwam het bij mij op dat ik zelf de veroorzaker was van mijn drukke en hectische leven. De grote ommezwaai kwam toen ik trainingen Timemanagement ging verzorgen. Een van de leuke dingen van lesgeven is dat je er zelf veel van leert. De uitdrukking ‘practice what you preach, oftewel doe wat je zelf verkondigt, heeft mijn leven veranderd.

En/en – of/of
Ik besefte dat ik ‘de tijd’ niet kan managen. Ik kan alleen mijzelf managen en dat is al moeilijk genoeg. Sindsdien denk ik bewust na over wat voor mij belangrijk is en hoe ik mijn tijd wil indelen. Dat ik daarbij keuzes moet maken is onvermijdelijk. Het is niet meer ‘en/en’ maar steeds vaker ‘of/of’. Vind ik dat erg? Eerlijk gezegd geeft het mij rust.  Zowel zakelijk als privé. Sindsdien kom ik daadwerkelijk toe aan de prioriteiten die ik stel. Daar schreef ik al eerder over. Steeds weer stel ik mijzelf de vraag moet IK dit wel doen? Moet het NU? Of zet ik het in mijn agenda?

Ga ik dan nooit meer in de fout? Natuurlijk wel, maar ik herken het patroon steeds vaker en kan het beter bijsturen. Zo voorkom ik werkstress en veel frustratie. Ook stoppen met geleefd te worden? Laat je inspireren in onze trainingen.
* Haast je langzaam
* Timemanagement

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *