Hé, dat zit lekker; in gesprek met Willem Kiezebrink ‘Ik ben een duidelijke docent’

Aan de vooravond van zijn 65e verjaardag spreek ik Willem Kiezebrink* over zijn werk als beroepspraktijkvormingsdocent (bpv-docent) voor het vak Nederlands. Hij heeft alle tijd en vertelt gepassioneerd over zijn werk. ‘Ik ben een duidelijke docent’, vertelt hij. ‘Pas na een paar maanden laat ik de teugels vieren. Ik merk dat ik daarmee het respect van de jongens verdien. En de rust in de klas bewaar. Zij houden van duidelijkheid. Je moet geen vriendjes met ze worden. Jij bent de docent. Mijn belangrijkste taak is deze jongens te motiveren dat ze hun opdrachten maken en hun diploma halen’.

Kiezebrink vertelt dat hij is gevraagd Nederlands te geven. ‘Er was een tekort aan docenten Nederlands, en zo ben ik daar ingerold. En het bevalt mij goed’.

Wat bevalt je er zo goed aan?

Ik vind de doelgroep erg leuk. Het zijn bijna allemaal jongens en een paar meisjes, die je nog een heleboel kunt leren. Zij moeten bijvoorbeeld rapporten schrijven voor inspecties, of handleidingen van machines schrijven, of instructies geven aan nieuwe collega’s. De oefeningen in mijn lessen moeten natuurlijk over hun werk gaan en die bedenk ik zelf. Zo sluit ik aan bij hun belevingswereld.

Individuele begeleiding is lastig in een groep van 20 personen. In de groep leg ik de oefening uit en zet ze aan het werk. Zij gaan aan de slag en ik begeleid ze individueel. Terug in hun praktijk oefenen ze met opdrachten. Bijvoorbeeld een melding van een storing of een onderhoudsaanvraag. De goede operator hoort aan de machine wat er niet klopt. Zij luisteren naar de machines en horen dat er een mankement aan zit te komen. En dat moeten ze rapporteren.

Wat zou je een beginnende docent die pas begint voor advies geven?

Houd afstand, ben duidelijk, spreek gedragsregels in de klas af . Dat lijkt misschien eenvoudig en makkelijk, maar dat draagt bij aan de rustige en veilige leeromgeving.

*CV Willem Kiezebrink

Willem Kiezebrink (1953) wordt geboren in Arnhem. Hij studeert Nederlandse taal- en letterkunde in Utrecht. Na zijn studie richt hij Centrum Bedrijfstrainingen in Arnhem op, waar hij jarenlang werkt als directeur/eigenaar. Kiezebrink is lid van de Centrale Examencommissie van Vapro/Bepro en twee à drie dagdelen per week bpv-docent voor het vak Nederlands. De Vapro/Bepro is een beroepsopleiding voor operators in de procesindustrie om zelfstandig apparaten te kunnen bedienen en soms ook te onderhouden.

In 2017 verscheen zijn roman ‘Vliegbasis Vleugel’.

Volgende week, donderdag 1 maart, verschijnt er in verband met de vakantie geen nieuwe blog!