Hoe ga je om met onzekerheid in tijden van corona?

Stroomversnelling
Het is nog geen week geleden dat mijn kinderen met een tas vol boeken naar school fietsten. Onvoorstelbaar hoeveel er in mijn leven en dat van mijn gezin in een paar dagen veranderd is. Nu zijn de kinderen thuis. Zij zitten achter hun laptop en volgen bijna alle lessen online en chatten met hun docenten. Waarmee ik maar wil aangeven dat het online leren in een paar dagen in een stroomversnelling is geraakt. Het coronavirus heeft ons leven ontwricht, maar biedt tegelijkertijd nieuwe kansen. Daar gaat dit blog over.

Onzekerheid
Het coronavirus brengt veel onzekerheid in mijn gezin met zich mee. Hoe blijven we gezond? Zal mijn kwetsbare vader van 89 dit overleven? Wat kunnen wij voor hem doen? De kinderen hebben vragen over geplande toetsen en schoolexamens. Mag je een mondeling examen via Skype afleggen? Moeten we in de zomervakantie naar school? Kunnen geplande (betaalde) reizen later in het voorjaar doorgaan? En de examenreis? De ene na de andere trainingsopdracht wordt naar het najaar verschoven. Wat ga ik doen met de ontstane ruimte in mijn agenda? Wat is wijsheid?

Piekeren helpt niet
Ik maakte me er eerst druk over. Allerlei angstscenario’s doemden op over wat er allemaal zou kunnen gebeuren. Over hoe het allemaal mis kon gaan. Mijn hoofd maakte overuren. Maar al snel realiseerde ik mij dat piekeren geen zin heeft. Sterker nog; piekeren kostte mij mentale energie.

Nieuwe werkelijkheid
De noodzaak om te veranderen en in actie te komen is daar! Er is een nieuwe werkelijkheid ontstaan. Daar ben ik mij goed van bewust. Ik probeer mij aan te passen aan de nieuwe situatie en dat scheelt veel stress. Mooi gezegd, maar HOE probeer ik dat te doen? Want ik vind het een lastige periode zeker voor docenten en trainers. Zorgen blijven, die lossen niet meteen op.

Divergent denken
Die energie over wat er allemaal wel niet zou kunnen gebeuren steek ik nu in het beantwoorden van de vraag ‘Hoe kan ik tot een oplossing komen?’ Het kan ook meevallen en misschien levert deze situatie onverwacht mooie kansen op?

Online leren
Informatie over online leren is hard nodig. Op social media delen experts hun kennis, veelal gratis, over online leren. Net als de kinderen volg ik webinars. Ik ondervind veel saamhorigheid en bereidheid elkaar te helpen. Dat is hartverwarmend. Een van de experts vertelt dat je pas echt leert als je actief met de stof aan de slag gaat. Want alleen luisteren is niet voldoende. Dat is precies wat ik ga doen.

Leven Lang ontwikkelen
Net als heel veel anderen trainers/coaches gebruik ik deze periode om een afweging te maken over hoe en op welke manier ik mijn trainingen en coaching online wil inzetten. Ondertussen heb ik via de leerzame webinars van Marcel de Leeuwe en Jeroen Krouwels ideeën opgedaan. Veel dank daarvoor! Daar ga ik mee aan de slag. Zo maak ik van de nood een deugd en blijf ik mijzelf ontwikkelen.

 

Geschreven door Miriam Trommelen, Apeldoorn, 19 maart 2020