Iedereen is onzeker!

Het is warm en de zon staat hoog aan de blauwe hemel. In een schaduwrijke plek in mijn tuin luister ik onder de bomen naar een podcast van radioprogramma Nooit Meer slapen van de VPRO (18 juli 2019). Normaal gesproken interviewt programmamaker en interviewer Janine Abbring zélf, maar nu wordt ze geïnterviewd door Pieter van der Wielen. Het interview raakt mij. In dit blog leg ik uit waarom.

Herkenning
Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik bij sommige podcasts wel eens wegdommel, zeker met deze temperaturen. Maar nu niet! Ik herken mezelf in veel van wat Janine zegt. Het is een persoonlijk en dynamisch interview. Ik luister met gespitste oren. Gelukkig zijn er geen buren met luidruchtige elektrische grasmaaiers of heggenscharen in de buurt.

Janine vertelt openhartig over haar jeugd, de ziekte van haar moeder, haar studie journalistiek, haar droomhuis in Groningen, haar liefde voor natuur en natuurlijk over haar werk als presentator bij Zomergasten. “Hoera!” denk ik bij dat laatste, want niets vind ik zo fijn als bruikbare tips aangereikt te krijgen van een expert. Vooral omdat er in het najaar een aantal interviews in mijn agenda staan.

Zelfvertrouwen
Waarom zit ik bij dit interview op het randje van mijn stoel? Met andere woorden wat is het verschil tussen een interview en een goed interview? Een inhoudelijk goed interview is voor mij een gesprek waar je als luisteraar, of lezer, nog lang over nadenkt.

De uitspraak van Janine die bij mij het langst bijblijft is haar uitspraak over haar basisconditie. Haar basisconditie wordt niet gevormd door zelfvertrouwen. Desondanks heeft zij een modus gevonden om zich over haar onzekerheid heen te zetten. Zij heeft bevestiging nodig van de mensen in haar omgeving. Deze ontboezeming van Janine kan ik in bijna al mijn trainingen als voorbeeld gebruiken.  Iedereen is (weleens) onzeker. De vraag is hoe ga je daar mee om?’

Luisteren, Samenvatten en Doorvragen
Gesprektechnisch zit de crux volgens mij in de vaardigheden LUISTEREN, SAMENVATTEN en DOORVRAGEN. Ik schreef er al eerder over. Ga jezelf maar na. Je mag kiezen tussen twee interviews:

A. Een gesprek waarbij de interviewer netjes de voorbereide vragen op zijn lijstje stelt. Hij werkt keurig het hele lijstje af. Het voordeel is waarschijnlijk dat alle vragen binnen de gestelde tijd aan bod komen.

B. Een gesprek waarbij de interviewer het lijstje achterwege laat, vragen stelt en geïnteresseerd doorvraagt op de antwoorden die hij krijgt.

Naar welk gesprek gaat jouw voorkeur uit?

 

Advies van Janine
Terug naar het interview met Janine. Zij vertelt ongeveer halverwege het gesprek dat ze het heel erg benauwd krijgt als mensen haar vragen naar de kunst van het interviewen. De methode die zij toepast is geen kunstje. Zij gaat uit van oprechte nieuwsgierigheid en stelt vragen niet vanaf een papiertje. Haar tip is om te het gesprek te beginnen met één vraag en vandaaruit doorvragen. Het gesprek ontrolt zich als vanzelf en zo ontstaan goede interviews.

Dit advies van Janine ga ik komend najaar gebruiken. Geen lijstjes met vragen meer, maar goed en gedegen vooronderzoek naar de persoon en de organisatie waar hij of zij werkt. Om vervolgens het gesprek te starten met één goede vraag. Een interview voorbereiden doe ik altijd. De vragenlijstjes maakte ik ook. Voor de zekerheid. Je weet maar nooit hoe een gesprek loopt. Maar die laat ik in het vervolg achterwege.

Ontslagbrief
,,Doen waar je energie van krijgt en waar je goed in bent. Als dat niet meer het geval is moet je op zoek gaan naar iets nieuws. Het leven is te kort om je bezig te houden met dingen die niet bij je passen. Die keuze heb je altijd!’’

Goede raad van Janine Abbring die ik 20 jaar geleden toepaste. Het lijkt gisteren dat ik mijn ontslagbrief schreef. Daar heb ik nooit spijt van gehad. Ik werkte met plezier met mijn collega’s samen en had een leuke functie. Mijn functie wilde ik uitbreiden met meer trainingsuren. Want trainen was toen, en is dat nog steeds, mijn grote passie. Helaas bleek dat niet mogelijk.

Wat ik deed? Bij de pakken neerzitten? In eerste instantie was ik teleurgesteld. Dat gevoel verdween snel om plaats te maken voor de vraag: “Wat weerhoudt mij ervan op zoek te gaan naar iets nieuws?” Dat heb ik gedaan. Dit najaar en volgend voorjaar viert Communicatie Compagnie haar 20 jarig jubileum. Hoe leuk is dat?

 

Geschreven door Miriam Trommelen

Apeldoorn, 5 september 2019

Een nieuw trainingsseizoen gaat komende week van start. Wat staat er voor komend najaar op de agenda? Bekijk hier ons actuele trainingsaanbod.

Ja, ik wil graag op de hoogte gehouden worden van de jubileumacties!

Klik hier voor de link naar het interview met Janine Abbring.