“Ik ben nog lang niet uitgeleerd”

In gesprek met Kirsten Zwart: “Ik ben nog lang niet uitgeleerd.”

Kirsten ontmoet ik bij de incompany-training ’Privacy Proof Schrijven’. Een jonge vrouw die enthousiast over haar baan vertelt. Ik nodig haar uit voor een interview over haar werk. Kirsten is coördinator onderwijslogistiek bij MBO-Utrecht. Ik praat met haar over werkgeluk, werkstress en een leven lang ontwikkelen.

 

Toen je vier was wilde je vast geen coördinator onderwijslogistiek worden. Wat wilde je wel worden?

,,Dat klopt. Ik wist niet zo goed wat ik wilde worden. Ik wilde graag verpleegster, advocaat of dierenarts worden. Ik had graag de begeleiding gehad die leerlingen nu krijgen bij het maken van een studiekeuze. Misschien was ik dan iets heel anders gaan doen.”

,,Al snel bleek dat ik allergisch ben voor honden en katten. Toen viel dierenarts automatisch af. Uiteindelijk ben ik Commerciële Economie gaan studeren. Na een half jaar wist ik dat dit niet de opleiding voor mij was, maar ik heb de opleiding wel afgemaakt. Het is brede studie waar je veel kanten mee uit kunt. Gezien mijn passie voor mode heb ik aansluitend de post-hbo–opleiding TMO gedaan. Dat is een hbo-opleiding die gericht is op managementfuncties in de modebranche.”

 

Ben je gelukkig in/met je werk?

,,Jazeker. Voor je zit een tevreden mens. Dat klinkt misschien een beetje saai. Ik ben tevreden met mijn leidinggevende, mijn salaris en ook mijn werkzaamheden vind ik interessant en leuk. Ik werk met veel plezier in mijn functie bij MBO-Utrecht. Als dat niet meer zo zou zijn, zou ik gaan solliciteren.”

 

Hoe komt het dat je tevreden bent?

,,Voorheen werkte ik in de mode en dat was een ander verhaal. In de mode vond ik de werkdruk hoog. Iedere week was er een nieuwe deadline. Toen werkte ik zo’n 60 tot 70 uur in de week. Soms is het nu wel druk, maar ik ervaar de drukte in het onderwijs niet als stressvol.”

“In de mode had ik op een gegeven moment het gevoel dat mijn persoonlijke ontwikkeling stil stond. Wéér een nieuwe collectie, wéér een nieuw seizoen, wéér een nieuwe deadline. Het werd een riedeltje dat ik al kende. Toen ben ik gaan solliciteren.”

 

Hoe kom je van de mode in het onderwijs?

,,Een coördinator moet kunnen plannen en organiseren. En dat kan ik. Dat heb ik de mode wel geleerd. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en gesolliciteerd. En ik ben het geworden. In het begin struikelde ik soms over een gebrek aan onderwijservaring. Ondertussen heb ik een netwerk opgebouwd en weet men mij te vinden als onderwijslogistiek om de hoek komt kijken. Daar ben ik trots op.”

 

Hoe kijk je aan tegen een leven lang ontwikkelen?

,,Iedere dag leer ik nieuwe dingen. Ik kan hier nog steeds vooruit. Ik heb het gevoel dat ik nog lang niet uitgeleerd ben. Hier wordt leren ook gestimuleerd. Dat is een prettige omgeving om te werken. Dat past bij mij. Ik wil bezig blijven.”

,,Maar ook in het onderwijs zélf zijn er ontwikkelingen. Kunskapsskolan volg ik met belangstelling. Dat vind ik een mooie onderwijsgedachte. De basis van die methode vind ik goed: doelgericht onderwijs. Dat je samen met de student kijkt wat diegene wil bereiken en wat hij of zij nodig heeft om dat doel te bereiken. Door mijn netwerk mag en kan ik bij andere ROC’s in de keuken kijken. Die sfeer van samen leren en ontwikkelen spreekt mij aan. Daar voel ik mij thuis.”

 

Kort cv Kirsten Zwart

Kirsten is geboren in Deurne in 1978 en woont in Utrecht. Na het afronden van haar heao-studie, volgt zij een post hbo-opleiding in de mode. Van 2001 tot 2016 werkt zij bij diverse organisaties in de modebrache. Vanaf 2016 werkt Kirsten bij MBO-Utrecht als coördinator onderwijslogistiek.

Kirsten is getrouwd en heeft een zoon.

Met veel dank aan Kirsten en MBO-Utrecht!


Praktische zaken

  • Geschreven door Miriam Trommelen, Apeldoorn, 5 maart 2020.
  • Geïnterviewd worden of een keer een gastblog schrijven? Leuk! Je bent van harte welkom. Neem gerust contact met ons op.
  • Werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Bekijk hier ons actuele trainingsaanbod.