In 4 stappen naar succesvol leren

Deze week ligt mijn focus nog meer dan anders op leren. Dat komt door de voorbereidingen voor de Conferentie Een leven lang ontwikkelen. Ik verzorg de deelsessie ‘Wat kan ik (van) je leren? Samenwerkend leren in een netwerk.’ Een praktische sessie waarin ik aan de hand van mijn ervaringen vertel waar je aan moet denken bij het opzetten van een lerend netwerk en wat je er aan hebt.

Vraag van vandaag
De afgelopen dagen stel ik mijzelf de vraag: ‘Wat heb ik vandaag geleerd?’ En het eerste waar ik nu aan denk is hoe je moet reageren als je een wolf tegenkomt in het bos. Sinds kort huist er een roedel wolven op de Veluwe. Je moet je groot maken en laten zien dat je niet bang bent. Deze informatie hoorde ik op NPO Radio 1 toen ik in de auto terug naar huis reed.

Kroondomein Het Loo
Is dit handige informatie? Dat is maar hoe je het bekijkt. Aangezien ik regelmatig door het bos over de Veluwe hardloop kan dit van pas komen. Volgens mij is de kans klein dat ik wolven tegenkom. Zwijnen, herten en een enkele vos zie ik regelmatig. Maar nu het Kroondomein Het Loo gesloten is voor publiek, is dat een stuk minder. Hopelijk overleven mijn trouwe toeschouwers de sluiting. De kroondomeinen gaan net voor kerst gelukkig weer open.

Wat is het laatste dat jij hebt geleerd (werk gerelateerd)? Ben je ook bewust bezig met leren en zou je iedere dag wel willen leren? Dat kan heel eenvoudig, volgens onderstaande stappen:


Stap 1 Bepaal je focus

Richt je aandacht op datgene wat jij interessant vindt. Wil je meer kennis-activerende werkvormen in je lessen brengen of wil je toch meer weten over werken in zelfsturende teams? Of ben je nieuwsgierig naar groepsdynamiek. Het kan allemaal. Of heb je geen voorkeur? Je hebt ‘gewoon’ een drang om nieuwe kennis op te doen en toe te passen. Los van je functie.


Stap 2 Bepaal je inspiratiebronnen

Kies vervolgens jouw inspiratiebronnen. Ben jij iemand die graag blogs leest, of ontvang je wekelijks interessante nieuwsbrieven of ben je geabonneerd op boeiende playlists van YouTube? Of heel ‘ouderwets’ je leest een boek over jouw onderwerp. Misschien luister je graag naar podcasts? Ik vind dat zelf een geweldige manier om inspiratie op te doen. De vraag is hoe houd je die informatie vast? Want leren is iets anders dan horen. Je wilt je nieuwe kennis graag in de praktijk toepassen.


Stap 3 Noteer jouw ideeën

Stel, je bent geïnspireerd geraakt, bijvoorbeeld door een podcast en komt tot een briljante gedachte die je wilt toepassen op je werk. Vertrouw je idee toe aan het papier. Als je dat niet doet is de kans groot dat je het idee vergeet. Het liefst in een speciaal daarvoor bestemd notitieboek. Of in een map in je computer.


Stap 4 Formeer een online ideeën en/of leergroep

Nu zullen niet alle ideeën die je hebt genoteerd geschikt zijn om direct toe te passen op je werk. Maar er zullen vast een aantal gedachten wel geschikt zijn om verder uit te werken. Daar ga je mee aan de slag.
Gooi overigens de andere ideeën niet weg. Die ideeën hebben het in jouw ogen nu niet gehaald, maar wanneer de tijden en omstandigheden veranderen kunnen ze weleens heel waardevol zijn.

Formeer met ongeveer zes tot acht mensen in je organisatie een online ideeën en/of leergroep. Bedenk vooraf goed met welke collega’s je dit zou willen doen. Nodig ze uit en vertel over je plannen. Maak samen afspraken. Een praktische afspraak is bijvoorbeeld dat als één van de leden ideeën voor een leervraag of probleem nodig heeft, hij aan elk van de ander leden van de groep een e-mail stuurt. De harde afspraak is dat ieder lid binnen één dag reageert. Behalve als leden op vakantie of ziek zijn. Zo Verbind jouw nieuwe ideeën met je werk.


Stok achter de deur

Je collega’s werken als de bekende stok achter de deur. En dat werkt! Het leuke is dat het delen je dwingt om je gedachten, ideeën of leervraag goed te verwoorden. Met deze vorm van leren creëer je jouw eigen actieve leeromgeving. Al dan niet samen met je collega’s. Het zal jullie onderling contact verstevigen. Zo wordt leren (nog) leuker.

Geschreven door Miriam Trommelen, Apeldoorn, 28 november 2019

Meer weten over leren in een netwerk? Bekijk hier ons aanbod.