Is thuiswerken een blijvertje?

Wat ik absoluut niet mis in deze tijden van corona zijn de files waar ik jarenlang in stond. En ik denk velen met mij. Ondertussen werk ik nu zo’n vijf weken thuis. En dat zal waarschijnlijk ook nog wel even duren. Het advies voor de komende weken van onze premier Mark Rutte luidt: ‘Werk zoveel mogelijk vanuit huis!’ In dit blog kijk ik terug op de afgelopen periode. Wat werkt wel en wat niet? Is thuiswerken een blijvertje?


Onderzoek

Uit het onderzoek ‘Mobiliteit en de coronacrisis’ van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) blijkt: ‘dat een aanzienlijk deel van de Nederlanders verwacht dat hun reisgedrag en hun werksituatie blijvend verandert door de coronacrisis. Een kwart van de mensen die meer zijn gaan thuiswerken en een derde van mensen die vaker op afstand vergaderen, verwacht dit in de toekomst te blijven doen. Ook denkt een op de vijf Nederlanders vaker te gaan lopen of de fiets te pakken.’

 

Blijf communiceren

Ik merk dat communiceren, het contacten juist in deze periode leggen, niet alleen belangrijk is, maar ook makkelijk gaat. Stuur jij weleens een spontaan berichtje naar jouw collega of iemand uit je netwerk? Ik merk dat dat enorm gewaardeerd wordt. Zo voerde ik van de week een spontaan gesprek met een oud deelneemster aan een van mijn trainingen. Zij werkt nu ook thuis. Wij hadden elkaar al zeker 10 jaar niet ‘live’ gesproken. Hoe leuk is dat!

 

Strakke Planning werkt niet

Een paar weken geleden maakte ik nog een strakke planning van mijn werkdag. Daar werd ik doodongelukkig van. De planning haalde ik nooit. Ik liep altijd achter de feiten aan. Heel frustrerend. Nu stel ik mijzelf iedere dag twee of drie concrete (hoofd) prioriteiten die af moeten. Dat werkt. Zo staan voor vandaag, dit blog en het maken van opdrachten voor een onlinetraining op de planning.

 

Focus

Het lijkt wel of Nederland tot stilstand is gekomen, maar het online leren is juist in een stroomversnelling gekomen. Nu ik thuis werk merk ik dat mijn prioriteiten anders liggen. Ik heb nu de tijd om aandacht te geven aan projecten die door de hectiek van alle dag naar de achtergrond waren geschoven. Natuurlijk, soms is het een zoektocht. Een onderzoek naar wat het meest effectief is en wat wel en niet werkt. Zelf gebruik ik deze periode om trainingen om te bouwen naar een online aanbod. Ik probeer mij te focussen op wat wél werkt. Dat geeft mij energie.

 

Lente lokt

Mijn wekker gaat iedere dag om 6.00 uur. Ik ben een ochtendmens. Vaak ben ik voor de wekker al wakker, drink koffie en ga naar buiten. Net voorbij mijn huis begint een prachtig natuurgebied; de Hoge Veluwe met landgoed Kroondomein Het Loo. Alle jaargetijden is het mooi in het bos, maar de lente vind ik heel bijzonder. Iedere ochtend maak ik een looprondje of een tocht op mijn mountainbike. Soms kom ik niemand tegen. Tijdens die tochten ontstaan niet alleen mijn beste ideeën, maar ik doe energie op. Zo begin ik de dagen gezond en wel en beweeg ik (nog) meer dan anders.

 

Mijn bonustip

Strak en gedisciplineerd werken hoeft niet, ik heb nu veel meer ruimte om mijn eigen dagritme te volgen en te genieten van kleine alledaagse gebeurtenissen. Natuurlijk is deze coronacrisis niet om van te genieten. Daarvoor is er te veel leed. Soms ben ik afgeleid door al het coronanieuws over besmettingen en doden in de wereld. Maar piekeren helpt niet. Als ik nu de balans opmaak van het thuiswerken, hoop ik dat thuiswerken een blijvertje is!

 

Geschreven door Miriam Trommelen, Apeldoorn, 23 april 2020

Aanbod

Tijdens deze bijzonder periode bieden wij onze trainingen 1:1 online aan. Alle trainingen maken we op maat en stemmen we af op jouw leervragen en werksituatie. Heb je een vraag of wil je meer info? Leuk! Neem contact met ons op.