Ja maar…

‘Ik heb wel eens het gevoel dat deelnemers in een training zitten te wachten om ieder voorstel dat ik doe om te veranderen of in beweging te komen, af te schieten’. ‘Zij beginnen hun antwoorden met ‘JA MAAR’ en komen zelf nauwelijks met initiatieven’. ‘Daar heb ik meer dan genoeg van’, aldus mijn collega. Voor mijn collega trainer Jacob was het zo erg als het hier beschreven staat. Hij besloot zijn aanpak te wijzigen. Met een opmerkelijk resultaat.

Samen met Jacob verzorgde ik een maatwerktraject in Groningen. Diverse teamtrainingen voor (nieuwe) medewerkers van een grote organisatie. We waren ruim op tijd op de locatie en werden hartelijk ontvangen door de HRM manager. De intake met de leidinggevende was constructief en prettig verlopen. Hij vertelde dat de deelnemers er zin in hadden.

De manager opende de training en de medewerkers luisterden beleefd naar hem. Daarna nam Jacob het stokje over. Jacob pakte een stoel en zette die voor de kring waarin de deelnemers zaten. Ondertussen verliet de manager de zaal.

‘Oké mensen, goedemorgen allemaal. Wat gaan we vandaag doen? Wat staat er op het programma?’ Met deze woorden startte Jacob de training. Daarna liet hij een stilte vallen. Hij ging zitten en wachtte rustig op antwoord. Je zag mensen ongemakkelijk op hun stoel bewegen. Waren voorheen alle ogen nog op Jacob gericht, dat veranderde snel. Mensen vermeden het om hem aan te kijken.

Ik denk dat iedereen blij was dat uiteindelijk één deelnemer het initiatief nam en de pijnlijke stilte verbrak. Hij stelde de voor de hand liggende vraag: ‘JA MAAR, jullie komen vandaag toch de training geven? Hoe weten wij wat er op het programma staat en wat we gaan doen?’ Waarop Jacob antwoordde: ‘JA MAAR, wij zijn niet verantwoordelijk voor jullie leerproces. Dat zijn jullie zelf.’ En dat is precies wat deze organisatie van jullie verlangt. Wees voorbereid, denk zelf na en wees proactief!’ Dat is ook wat wij van jullie in de training verwachten. Wij willen gemotiveerde deelnemers!’
En dat kregen we!

Beste lezer, misschien denk je na lezing van dit blog ‘JA MAAR, kun je op deze manier wel een training beginnen?’ Ja, dat kan! Gemotiveerde deelnemers zijn immers dé sleutel tot een succesvolle training. En dat willen alle trainers! En opdrachtgevers.