JA = NEE!

Ja zeggen, maar nee bedoelen, daar gaat dit blog over. Waarom doen mensen dat? Je wilt aardig gevonden worden, je wilt anderen niet teleurstellen, je wilt geen gedoe met collega’s. Dat zijn een paar redenen die ik regelmatig in trainingen hoor. Daarmee maak je het jezelf knap lastig en bovendien doe je jezelf tekort.

JA tegen je collega is NEE tegen jezelf
Zo had ik ooit een collega Peter* die altijd JA antwoordde op verzoeken van onze leidinggevende om over te werken. Wij hadden een leuk team en wij waardeerden het zeer dat Peter altijd bereid was over te werken. Zijn JA was een JA tegen ons team. Onze leidinggevende vroeg het ook altijd aan Peter. Dat was makkelijk. Peter antwoordde altijd JA. Dat scheelde een hoop discussies.

Op een gegeven moment verwachtten wij niet anders dan dat Peter JA zei. Hij werkte structureel één avond per week over. Wij rekenden op hem. Het kwam niet bij ons op dat zijn JA eigenlijk een NEE was. Hij vertelde vaak en vol trots over zijn studerende kinderen. Iedereen weet dat studerende kinderen geld kosten. Wij namen aan dat hij daarom extra werkte.

Werkdruk
Totdat Peter na verloop van tijd zo nu en dan een uurtje later op kantoor kwam. Zo af en toe ging hij ook een uurtje eerder naar huis. Hij vertelde dat hij last had van hoofdpijn. Soms was hij plotseling een weekje ziek. Maar na zo’n weekje thuis voelde hij zich beter. Totdat Peter zich onverwacht écht ziek meldde. Peter bleek overspannen te zijn. Hij kon de werkdruk niet meer aan. Het was hem allemaal teveel geworden. Het overwerk was de bekende druppel. Vervelend natuurlijk voor Peter, maar ook voor ons. Wie ging het extra werk doen?

Je vraagt je misschien af waarom Peter niet ‘gewoon’ NEE zei tegen onze leidinggevende én tegen ons. Dat zou veel problemen voorkomen hebben. Mijn collega’s en ik hebben ons dat ook afgevraagd. Wij voelden ons schuldig. Naderhand vonden wij in ons teamoverleg een oplossing voor het extra werk. Bij toerbuurt werkten wij allemaal één avond over totdat ons team werd uitgebreid met twee nieuwe collega’s. Peter is nooit meer terug op kantoor gekomen.

Aardig assertief
Sta je altijd klaar voor anderen en vind je het net als Peter moeilijk om NEE te zeggen? Gedrag veranderen is lastig. Dat lukt niet van de ene op de andere dag. Daar heb je tijd, doorzettingsvermogen en als het even kan een praktisch stappenplan voor nodig. Maar bedenk dat als je eenmaal de eerste stappen hebt gezet, het steeds makkelijker wordt om aardig assertief te zijn!

* Peter is een gefingeerde naam.