Jezelf opladen? Praktische tips

Stress
Vroeger hoorde je er niemand over en nu is stress volksziekte nummer 1. Eerst een paar cijfers. Volgens cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) hebben 1,3 miljoen Nederlanders burn-outklachten door stress. Ja, je leest het goed 1,3 miljoen mensen!

“Eén van de oorzaken van de vele burn-outs is de dagelijkse informatieoverload aan binnenkomende berichten. Zes op de tien werknemers maakt bijna de hele dag [zittend! noot redacteur] gebruik van pc of smartphone en 28 procent zegt stress te krijgen van de dagelijkse stroom aan berichten. Ook de digitale bereikbaarheid buiten werktijd zorgt voor stress”, aldus berichten van CBS.

Opgebrand
Ervaar jij stress? Voel jij je na een dag werken regelmatig leeg en opgebrand? Bij opgebrand denk ik aan een kaars of een blok hout. Als het is opgebrand, is er niets meer van over. Deze metafoor gaat niet helemaal op want mensen hebben het vermogen om zich na een inspanning weer op te laden. Na een drukke dag raakt bij velen van ons de energie weg en door te ontspannen laden we onze accu weer op. Zo kunnen we de volgende inspanning weer leveren. Bij een lege accu is de energie tijdelijk weg. Een accu kun je opladen.

Bij een burn-out is het proces van opladen verstoord. De accu is leeggetrokken. De energie is tijdelijk op. Dat hoeft niet zo te blijven. Na een periode van herstel laadt de accu zich weer langzaam op. Soms met hulp. In dit geval van een dynamo.

Ontspannen
Hoe laad jij je accu op? Met andere woorden waar krijg jij energie van? Dat doet iedereen op zijn eigen wijze. De een gaat dansen, een ander sporten en een derde maakt muziek of gaat kantklossen en nog iemand anders gaat motorrijden. Het maakt allemaal niets uit, als je je accu maar weer oplaadt. Zowel mentaal als fysiek.

Mentale accu
Onderuitgezakt in mijn stoel volg ik een cursus over verandermanagement. De trainer legt een theoretisch model uit. Doet ze leuk, met humor en zelfspot. Ik vind het heerlijk ‘gewoon’ te kunnen consumeren. Ik hoef alleen maar te luisteren en alle informatie te absorberen. Wat is het comfortabel om voor een keertje achterover te leunen en niets te MOETEN. Dat ga ik vaker doen.

Normaal gesproken sta ik zelf voor groepen en MOET ik van alles. Als trainer ben je continue bezig met vragen als: ‘Hoe verloopt het groepsproces?’ ‘Is de boodschap duidelijk, of hebben deelnemers vragen?’ ‘Herkennen zij zich in de voorbeelden? ‘Krijgt iedereen evenveel aandacht?’, ‘Verloopt de catering goed?’ ‘Hoe zitten we in de tijd?’, et cetera et cetera. Ik wil dat deelnemers tevreden huiswaarts keren. Ik ben die dynamo die mensen helpt hun mentale accu op te laden.

Fysiek de accu opladen
Misschien denk je dat bewegen meer energie kost dan dat je het oplevert. Vooral als je lekker op de bank zit en naar een film op Netflix kijkt. Het tegenovergestelde is volgens mij het geval. Alhoewel ik eerlijk moet bekennen dat wanneer ik door de regen tegen de wind in over de heide loop, mezelf ook weleens afvraag waarom ik dat doe. Het antwoord krijg ik als ik na een douche vol energie weer aan de slag ga. Dat moment, daar doe ik het voor.

Oplossingen
Denk je na het lezen van dit blog, ‘Ja, ik zit ook de hele dag achter mijn computer en herken dat lege opgebrande gevoel. MOET ik hier iets mee? Kan ik vandaag nog iets doen om van dat gevoel af te komen?

JA, je kunt zelf een heleboel doen om van dat vervelende gevoel af te komen. Blijf niet doormodderen, maar kom voor jezelf op en kom in actie. Ga het gesprek aan met je leidinggevende en/of jouw thuisfront. Heb je het gevoel van ‘het wordt me allemaal te veel’ neem contact met ons op. Wij helpen je graag je accu weer opladen. Word geen kaars!

 

Werken aan een gezonde balans tussen werk en privé? Kijk eens bij ons aanbod

Geschreven door Miriam Trommelen, Apeldoorn, 6 februari 2020