Keep exploring

Jantine Stins is P&O Adviseur bij Zeelandia en werkte voorheen als Adviseur Opleiden en ontwikkelen bij Zeelandia. Zeelandia is een Nederlands familiebedrijf dat gespecialiseerd is in bakkerijgrondstoffen. Er werken zo’n 450 mensen. We treffen elkaar op een zonnige dag bij Zeelandia in Zierikzee. Grote gele vrachtwagens rijden af en aan.

Het motto van Zeelandia is ‘Keep exploring”. Daar is Jantine dagelijks mee bezig. Zij heeft een passie voor ontwikkelen van mensen en het creëren van mogelijkheden. Om die reden wilde ik graag met haar praten. Een leven lang ontwikkelen is immers een actueel thema. Hoe geeft Jantine daar bij Zeelandia vorm en inhoud aan? Daar gaat ons gesprek over.

Wat wilde je vroeger worden?
‘’Aanvankelijk wilde ik de voeding in. Maar ja, toen ik 16 was en van de mavo kwam, kon dat in Boxtel (Noord-Brabant). Mijn ouders vonden dat te ver weg en daarom ging ik naar de Laboratoriumschool. Ik vond de Laboratoriumschool niets, omdat ze er niet met tastbare materie bezig waren. Pas tijdens de opleiding levensmiddelentechnologie kwam de materie voor mij tot leven. Op mijn 26e begon ik bij Zeelandia en ik ben er niet meer weg gegaan.”

Wat is je motto?
,,In het motto van Zeelandia ‘Keep exploring, kan ik mijzelf erg goed vinden: het verkennen en onderzoeken van nieuwe mogelijkheden. Aanvankelijk draaide ik mee in projecten. Daar merkte ik dat mensen in beweging brengen mij voldoening geeft. Ik verlegde mij koers van voeding naar mensen in de voeding en richtte mij op HRM. Ondertussen heb ik diverse opleidingen gedaan. De afgelopen zeven jaar werkte ik als adviseur Opleiden en ontwikkelen en onlangs ben ik een nieuwe uitdaging als area P&O-er binnen het P&O-team gestart. Daar voel ik mij als een vis in het water.”

,,Ik studeer nog steeds. Ik wil graag een voorbeeld voor mijn kinderen zijn. Want goed voorbeeld doet goed volgen. Ik vind studeren leuk. Soms is het pittig. Bijvoorbeeld tijdens periodes van inleveren van opdrachten. De uitdaging is om alle ballen in de lucht te houden. Dat lukt mij gelukkig nog steeds.”

Wat is er nodig voor een positief leerklimaat?
,,Over deze vraag hoef ik niet lang na te denken. Aandacht voor medewerker en vertrouwen geven aan medewerkers. Dát zijn de sleutels die leiden tot een positief leerklimaat. Dan gaat het niet alleen om vertrouwen van leidinggevenden in de medewerker, maar (vooral) ook om het vertrouwen van de medewerker in zichzelf.”

Hoe kijk je/Zeelandia aan tegen een leven lang ontwikkelen in het kader van Duurzame Inzetbaarheid?
,,Zeelandia ziet duurzame inzetbaarheid als een gedeelde verantwoordelijkheid. Zowel de medewerkers als de organisatie dienen hierin hun rol te pakken. De medewerker is verantwoordelijk om zichzelf employabel te houden. De organisatie is verantwoordelijk om hiervoor de middelen aan te bieden. Zeelandia staat open voor het ontwikkelen van mensen. Het bedrijf erkent de nut en noodzaak ervan en stimuleert het niet alleen, maar faciliteert het ook. Zeelandia hecht grote waarde aan het investeren in zijn mensen. Mensen worden gestimuleerd zich te ontwikkelen. Meestal is dat nodig voor de functie, alle ontwikkelingen vragen dat immers. Tijdens de jaarlijkse gesprekken staat ontwikkeling van medewerkers op de agenda.”

,,Samen met mijn P&O collega’s geven wij masterclasses aan onze leidinggevenden. Dat doen we dit jaar voor het eerst. De P&O-collega’s geven ieder een training op hun eigen interessegebied. Daar leren wij zelf ook van. Wij zijn druk bezig de masterclass voor te bereiden door het opstellen van de leerdoelen van de trainingen.”

,,De eerste masterclass gaat over het beoordelen van medewerkers. We zijn heel benieuwd naar de reacties. We starten bij de basis en bouwen de masterclasses daarna verder uit. Ik ben trots op mijn collega’s dat we deze masterclasses samen hebben ontwikkeld.”

Wat is werkgeluk voor jou?
,,Met plezier naar je werk gaan, volledig op gaan in je werk en de tijd en aan het einde van de dag met energie weer thuis komen. Ik vind mijn werk erg leuk. Geniet van het adviseren van leidinggevenden en het overbrengen van kennis.”

Waar ben je goed in?
,,Ik kan goed luisteren, ben eerlijk en heb een kritische en nieuwsgierige instelling. Ik vind het erg interessant om problemen te analyseren en oplossingen te bedenken.”

Waar wil je graag nog beter in worden?
,,Mijn toekomstdroom is om een P&O adviseur te worden op strategisch niveau. Hier heb ik werkervaring voor nodig en ik wil me nog graag bedrijfskundig en financieel verder ontwikkelen. Daarnaast heb ik erg fijne en professionele collega’s waar ik veel van kan leren.”

Ter afsluiting wat zou je nog willen toevoegen aan dit gesprek?
,,Ik werk graag bij Zeelandia, er is veel aandacht voor de “menskant”, daarmee onderscheid Zeelandia zich en dat biedt kansen. Daar worden zowel de organisatie als de medewerkers beter van. Mooier kan niet!”

Kort cv Jantine Stins
Jantine is geboren in 1976 te Schouwen Duiveland. Zij werkt sinds 2001 bij Zeelandia, eerst in de functie van medewerker Productinformatie en wetgeving, vervolgens als Adviseur opleiden en ontwikkelen en nu is zij area P&O-er.

Opleidingen en trainingen die Jantine volgde

  • MBO levensmiddelentechnologie
  • HBO Opleidingskunde
  • HBO Opleidingsmanagement
  • post HBO Loopbaancoach/-begeleider
  • post HBO HR Instrumenten
  • post HBO Adviseren en coachen voor HR

Persoonlijke ontwikkeling
Wil je ook werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Bekijk hier ons trainingsaanbod.
Kies je eigen workshop en ga naar huis met concrete vervolgstappen.
Geïnterviewd worden of een keer een gastblog schrijven? Leuk! Je bent van harte welkom. Neem contact met ons op.