Ken jij jouw ankers en riemen?

Er zijn van die momenten in je leven dat je behoefte hebt om eens grondig na te denken. In welke levensfase je ook zit. Je hebt tijd en rust nodig om je te bezinnen op je toekomst en de zaken weer eens op een rijtje te zetten. Vragen als ‘Wie ben je?’ ‘Wat wil je?’ ‘Wat vind jij belangrijk in je leven?’ en ‘Hoe ga je dat realiseren?’ Eenvoudige vragen die soms lastig te beantwoorden zijn.

Er is een scala aan oefeningen en methoden om die vragen te beantwoorden. In dit blog beschrijf ik een oefening die werkt. Sommige mensen doen hun leven lang over het beantwoorden van deze vragen. Dat is niet zo gek. Want in hoeverre ben je nog diegene die je bijvoorbeeld was toen je 16 of 36 jaar was? Dat heeft te maken met je ankers en riemen.

Weet jij wat jouw ankers en wat jouw riemen zijn?
Ankers houden een boot op zijn plaats en met riemen gaat een boot vooruit. Iedereen heeft persoonlijke eigenschappen die in de loop der jaren constant blijven en andere eigenschappen die veranderen. Eigenschappen die constant blijven helpen je standvastig te blijven. Eigenschappen die veranderen zorgen voor jouw ontwikkeling in de loop der jaren. Ken jij jouw ankers en riemen?

Diepte interview
Een leuke en praktische manier om bovenstaande vragen te beantwoorden is door bijvoorbeeld je collega te interviewen. Wissel samen eens van gedachten op een manier die dieper gaat dan gebruikelijk is. Door goed te luisteren, dus ook tussen de regels door, en door open vragen te stellen komt er een dialoog op gang die tot verrassende inzichten leidt. Verwacht niet dat je in een half uurtje klaar bent met het interview. Neem er de tijd voor.

Luisteren

Luisteren is in deze oefening dus niet wachten totdat je zelf iets kunt zeggen. Door oprechte interesse in elkaar en een nieuwsgierige houding ontdek je dingen van je collega die je nog niet eerder wist. Jouw vragen zetten je collega aan het denken.

Vissersvragen
Natuurlijk is dit ook een oefening in de kunst van het vragen stellen. Door vragen te stellen, bijvoorbeeld over ankers en riemen, krijg je informatie boven water. Stel het liefst zogenaamde ‘vissersvragen’. Een vissersvraag is een open vraag; je weet niet welk antwoord je krijgt. Je weet alleen dat het antwoord met jouw vraag te maken zal hebben.
Deze oefening gaat beter als je je voorbereidt. Bedenk voor het interview welke vissersvragen je aan je collega wilt stellen. Want tegelijkertijd luisteren en goede vragen bedenken blijkt in de praktijk vaak lastig.

Een hoofd vol beelden
Het is fascinerend om te ontdekken hoe je met deze oefening aan het denken wordt gezet. Vind je het lastig om de antwoorden onder woorden te brengen? Geen nood. Teken de antwoorden. Maak een hoofd vol beelden met zaken die voor jou belangrijk zijn. Op deze manier schets je in één oogopslag een levendig beeld van wat voor jou belangrijk is. Zo ontstaat er een boeiende en creatieve traditie om het jaar af te sluiten. Durf jij het gesprek aan?

Zou je jouw professionele gespreksvaardigheden willen verbeteren? Kijk dan eens bij onze trainingen:
* Een goed gesprek voeren
* Functioneringsgesprekken nieuwe stijl 
* Motivatiegesprekken voeren
* Verzuimgesprekken voeren
* Intervisie
* Coaching