Laat je niet gek maken!

Laat je niet gek maken!

Diane Hofland heeft het druk. Heel erg druk. “Ik werk fulltime en heb hartstikke leuk en afwisselend werk. Maar aan het eind van de week is mijn hoofd vol!” Diane is docent verpleegkunde, mentor en beroepspraktijkvormingscoördinator (bpv) én studentenadviseur bij Drenthe College. Tussen de bedrijven door heb ik een telefonische afspraak met Diane. Aan gespreksstof geen gebrek. We spreken over haar vele werkzaamheden en de vraag wat een goede docent is.

Doeners op stage
“Binnen de basisberoepsgerichte leerweg (bbl) help ik studenten hun stage handen en voeten te geven. Onze studenten hebben voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) Basis gedaan. Daarmee zijn ze toegelaten tot mbo 2 opleidingen. (Beroeps Opleidende Leerweg). Bbl is de variant waar mensen een baan hebben en een opleiding doen. Wij hebben ze beide.
Onze studenten zijn doeners. Zij vinden het heerlijk om stage te lopen. De studenten lopen vanaf het eerste jaar, periode 2, 16 uur stage. Bij stagebezoeken ben ik trots op onze studenten, op wat ze doen”.

Bedrijfsleven
De contacten met het bedrijfsleven zijn belangrijk. “Als BPV-docent bewaak ik het proces. Ik voer voortgangsgesprekken met de student en het bedrijf waar de student stage loopt. Drenthe College heeft goede contacten met het bedrijfsleven. Ik vind het ook leuk om de student tijdens zijn stage te bezoeken”.

Peercoaching
“Het Drenthe College loopt met veel dingen voorop. Ten behoeve van het onderwijs hebben wij zogenaamde ontwikkelgroepen, met als uiteindelijke doel ons onderwijsmateriaal up-to-date te houden.
Al vier jaar hebben wij ervaring met peercoaching. In Assen is peercoaching. Eerste jaars worden door een 2e jaars student gecoacht. Voor studenten is het belangrijk om met leeftijdsgenoten over (studenten-)zaken te praten. Dat is de kracht van peercoaching”.

Wat is een goede docent?
“Een goede docent staat in zijn kracht. Dat wil zeggen dat deze docent doet waar hij of zij zich het fijnst bij voelt zodat hij écht contact heeft met zijn studenten. Als hij dan ook nog gedifferentieerd les kan geven is het helemaal fantastisch! Een goede docent kent zijn studenten en weet wat ze willen/nodig hebben. Bij een goede docent staat de student centraal!”

“Zelf coach ik als ervaren docent nieuwe collega’s of collega’s in opleiding. Daarvoor ben ik gevraagd. Dat vond ik een eer. Ik leer daar zelf ook van. De docent wordt bijvoorbeeld gefilmd terwijl hij of zij voor de klas staat. Samen met de collega bespreek ik deze videobeelden. Dat is heel waardevol. Zo kun je in een paar sessies de collega praktische adviezen geven die hij of zij direct kan toepassen bij het lesgeven of in de communicatie met de doelgroep”.

Welk advies zou je een jonge collega geven?
“Tegen een jonge collega die net begint met lesgeven zou ik zeggen; ‘Laat je niet gek maken!’ Er wordt zoveel van jonge startende collega’s gevraagd. In het mbo heb je veel taken, je geeft niet alleen les. Dat wordt wel eens onderschat. Zeg niet overal ‘ja’ tegen en richt je op het lesgeven. Gun jezelf de tijd om het lesgeven goed onder de knie te krijgen”.

Wat is je motto?
“Mijn motto is ‘Pluk de dag!’ Ik houd van mijn werk en heb het naar mijn zin. Ik ben gevoelig voor de werksfeer. Aan het eind van de week merk ik dat mijn hoofd vol is. Daarom vind ik het belangrijk om in het weekend leuke dingen te doen met vriendinnen of met mijn dochters. Of gewoon soms lekker niks doen. Op deze manier haal ik zeker mijn pensioen in het onderwijs!”

*Kort CV Diane Hofland
Diane (1964) is geboren in Rotterdam. Zij heeft de inservice opleiding A-verpleegkundige gedaan en een aantal jaren een eigen bedrijf gehad. Na haar scheiding volgde ze de docentenopleiding en werkt sinds 2005 als docent Verpleegkunde bij Drenthe College. Diane heeft twee dochters.

Reacties gevraagd
Volgende week is de Week van de Werkstress. Wij zijn erg benieuwd óf en hoe jij stress op jouw werk ervaart. Ga je iedere dag fluitend naar je werk of ben je ook na werktijd nog bezig zaken af te ronden? Laat het ons weten via een reactie op dit blog of via onze contactpagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *