Liefde voor je werk

Waar kun je het op Valentijnsdag anders over hebben dan over de liefde? De liefde voor je werk welteverstaan. De liefde als drijfveer, als motor van je handelen. Om je werkplezier te vergroten. Over díe liefde gaat dit blog.

Hoe herken je die liefde?
Die liefde kwam ik afgelopen zaterdag tegen op de Vrije Universiteit Amsterdam tijdens de open dag. Daar was ik samen met mijn dochter. Mijn dochter had helemaal geen zin in die open dag. Zij weet wat ze wil gaan studeren en haar voorkeur gaat uit naar de Universiteit Utrecht. Dus waarom dan op je vrije zaterdag vroeg opstaan om naar Amsterdam te gaan? ,,Wat voegt het toe?” vroeg mijn dochter boos. Op die vraag kregen we in de loop van de ochtend antwoord.

Op onze zoektocht naar inhoudelijke informatie over haar studierichting volgden wij een minicollege. De docent vertelde bevlogen waarom hij het ooit zelf het vak was gaan studeren. Na al die jaren was hij nog steeds vol van zijn vak en vertelde gepassioneerd over de mogelijkheden die het bood. Hij legde het belang uit van zijn werkzaamheden, vertelde over zijn onderzoek en speelde in op de actualiteit. Daarbij was hij niet blind voor de onmogelijkheden van zijn vak. Kortom hij gaf een geweldige presentatie en kreeg na afloop van zijn college een lang applaus.

Liefde voor werk én voor mensen
Te midden van de menigte op de informatiemarkt, waar alle studierichtingen zich presenteerden, kwamen we later in gesprek met de docent van het minicollege. Hij had alle tijd en aandacht voor ons. Mijn dochter kreeg antwoord op haar vragen en werd geraakt door zijn passie en bevlogenheid. Hij bood haar zijn hulp aan bij een onderzoeksopdracht en gaf advies. Tenslotte wisselden ze mailadressen uit en zeiden tot ziens! Mijn intuïtie zei dat mijn dochter toch nog eens na gaat denken over studeren aan de VU.

Hoe motiverend is het om met mensen te spreken die gepassioneerd over hun werk en hun vak vertellen? Dat is een soort van virus. Je raakt er door besmet. Onze docent gaf aan hoe belangrijk het is om liefde voor je werk te hebben en dat ook uit te uiten. ,,Maar daar alleen kom je er niet mee”, vertelde hij. ,,Je moet ook investeren je de collega’s in je vakgroep. Medewerkers én studenten verantwoordelijkheid geven en laten zien dat hun werk en studie er toe doen! Dan krijg je bevlogen medewerkers én studenten. Zo ontstaat liefde voor het vak. Dat willen wij onze studenten geven”, zei hij enthousiast.

Motor van de liefde
Werken voor je geld, daar is niets mis mee. Je moet tenslotte iedere maand je huur of je hypotheek betalen. Hoe vaak kom je iemand tegen die zegt puur voor het geld te werken? Ga jij jouw werk leuker vinden als je meer gaat verdienen? Of is er meer nodig voor werkplezier of liefde voor je werk?

Ervaren dat je werk er toe doet bevordert je werkplezier. Voor een gedeelte heb je dat zelf in de hand. Maar hier ligt denk ik ook een belangrijke taak weggelegd voor leidinggevenden. Hier gaat het vooral om geven. Toon je liefde voor leiding geven en laat merken dat je jouw medewerkers en het werk dat zij doen waardevol vindt. Dat is goed voor hun zelfvertrouwen én werkplezier. Het bevordert hun motivatie. Bovendien is het helemaal gratis. Doe het vandaag nog, met een kaartje op Valentijnsdag!

Je werkplezier vergroten? Kijk eens bij onze trainingen:
* De plus van 50+
* Werken aan werkgeluk
* Pluk je werkdag
* Workshops 3 x 3 = € 99,=