Mijn favoriete blogs van 2019

Dit is het laatste blog van 2019. Ik ga even op vakantie. Met de boot naar Finland. Inspiratie opdoen, even helemaal niets moeten. Daar verheug ik me op. Het afgelopen jaar hebben mijn collega en ik 37 blogs geschreven. Blogs over verschillende onderwerpen, met LEREN en ONTWIKKELEN als centraal thema. Steeds weer vanuit een ander perspectief benaderd.

Belangstelling voor leren en ontwikkelen
De belangstelling voor leren en ontwikkelen neemt toe. Het staat steeds vaker en hoger op agenda’s van organisaties. Daar waar vroeger ‘op cursus gaan’, en dat is nog niet zo heel lang geleden, als een extraatje werd beschouwd, is leren, in welke vorm dan ook, een must geworden voor bijna iedereen die werkt. Mensen raken meer en meer overtuigd van de nut en de noodzaak.

Grens aan leren
Maar er zijn ook grenzen aan leren. En leren is niet altijd leuk. Je kunt immers hard vallen. Ik vergelijk het met leren fietsen. Iedereen is tijdens het leren fietsen wel eens gevallen. Toch kunnen de meesten van ons fietsen.

Belemmeringen
Er zijn doelgroepen die niet overtuigd zijn van een leven lang ontwikkelen. Zij nemen niet deel aan scholing. Zij zijn niet bezig met loopbaanontwikkeling en hebben geen beeld van hun nabije toekomst. Zij besluiten zich pas te scholen als er zicht is op ander werk. Voor een leven lang ontwikkelen is tijd en geld nodig. Daarnaast spelen persoonlijke omstandigheden van mensen een rol.

Lijstjes
Deze periode van het jaar is traditiegetrouw de periode van de lijstjes. Welke van onze blogs zijn je bijgebleven? Zijn er blogs die het waard zijn nog een keer te lezen? Mijn persoonlijke top 3:

Hoe ziet jouw top drie eruit? Ik ben benieuw naar jouw lijstje. Leuk als je reageert.

Bloggen
Dit is het laatste blog van dit jaar. Mijn collega Wendy Vegter en ik schreven met veel plezier. Soms is het zwoegen, maar iedere donderdagochtend wanneer ik op ‘publiceer’ klik, krijg ik een voldaan en energiek gevoel. Missie weer volbracht voor deze week.

Doelstelling 2020
Bloggen is voor mij een manier om de passie voor mijn vak te delen. Verhalen vertellen over mensen die bezig zijn met leren en ontwikkelen. Heb je een mooi verhaal? Dan kom ik graag met je in contact. Mijn streven voor volgend jaar is nog meer mensen bereiken en aan het woord laten over leren en ontwikkelen. Graag tot volgend jaar.

Voor nu wensen Wendy en ik je Fijne Kerstdagen en alle goeds voor 2020!

Geschreven door Miriam Trommelen, Apeldoorn 19 december 2019. Het eerste blog van 2020 verschijnt op 9 januari.