De mooiste cadeaus voor onder de kerstboom zijn niet met geld te koop

Dat dacht ik vanmiddag in gesprek met Judith mijn ex-coachee. Precies één jaar geleden maakten Judith en ik deze afspraak. We zaten toen in een horecagelegenheid met op de achtergrond vrolijke kerstmuziek. De werksituatie van Judith was zodanig, dat een afspraak bij haar op kantoor niet meer aan de orde was. Zo heftig was het.

Judith was zwaar bedrukt en ik ook. Ik had nog geprobeerd te bemiddelen, tussen leidinggevenden, collega’s en Judith, maar helaas zonder gewenst resultaat. De werkgever had besloten dat het beter was om afscheid van Judith te nemen. Er was te veel gebeurd. Het vertrouwen was weg. En daar zaten we dan, een kleine week voor kerst, samen onder een enorme kerstboom de schade op te maken en antwoorden te vinden op de vraag: ‘Hoe nu verder?’

Judith zei niet veel. En ja, wat zeg je in zo’n situatie als coach? Ik vond het een lastig moment. Het verdriet aan de andere kan van de tafel was zo heftig en groot dat alles wat je zegt, niet gepast lijkt. Ik wilde haar troosten, bemoedigen, de situatie relativeren, ik wilde een heleboel, maar Judith was daar (nog) niet aan toe. Ik kon haar niet bereiken. En dan houdt het op.

Uit ervaring weet ik dat de factor ‘tijd’ veel dingen oplost. De dingen gewoon een poosje laten liggen. De tijd zijn werk laten doen. Dat bracht me op het idee om een afspraak met Judith te maken voor over één jaar. ‘Laten we over één jaar weer onder de kerstboom afspreken en dan de balans eens opmaken’, stelde ik haar voor. Judith vond het een goed idee.

Die afspraak was vanmiddag. Het afgelopen jaar hadden we regelmatig contact, waaronder twee coachgesprekken bij mij op kantoor. Daarna moest Judith het zelf doen; brieven schrijven, sollicitatiegesprekken voeren, netwerken, maar ook de nare gebeurtenissen uit het verleden proberen te accepteren.

Wat kan er in één jaar veel gebeuren. Vanmiddag hebben we samen de balans opgemaakt: Judith heeft een nieuwe baan, een baan bij een organisatie die bij haar past. In een functie waarin zij kan groeien. Zij heeft een opleiding afgemaakt, ze heeft leuke collega’s. Kortom Judith heeft vooral weer meer zelfvertrouwen gekregen. Ze durft zichzelf weer te zijn.

Op de wond is een korstje gekomen. Er zit nog wel een litteken, maar daar heeft ze steeds minder last van. Judith is blij met haar baan en zoals het er nu naar uitziet, heeft ze een grote kans op vast contract. Dat zou een mooi cadeau zijn voor onder de kerstboom!

Fijne kerstdagen en een in alle opzichten gelukkig en gezond 2018 toegewenst!

  • Judith is een gefingeerde naam.