Nooit meer (kerst)stress

Houd jij ook zo van deze periode van het jaar? De donkere dagen voor kerst. De gezelligheid, de warmte, samen knus thuis rondom een grote kerstboom, het hele huis dat naar appeltaart ruikt, kaarsjes aan, een mooi boek en een stapel kranten. Toch kunnen veel mensen niet genieten van deze periode. Zij ervaren stress. In dit blog lees je hoe je voor eens en voor altijd van je (kerst)stress af komt.

Opgejaagd
Uit onderzoek blijkt dat steeds meer mensen niet alleen werkstress ervaren, maar zich ook in hun privéleven opgejaagd voelen. Zeker in deze weken voor kerst. Als zij zich realiseren wat ze allemaal nog voor kerst moeten doen, voelen zij zich rusteloos en gespannen.

Moeten
Hoe is dat bij jou? Kijk je uit naar kerst, of denk je vooral aan wat allemaal nog moet? De nodige kerstborrels, helpen op school bij kerstontbijt, kerstviering en de jaarafsluiting, kerstcadeautjes kopen, huis opruimen en versieren, buitenverlichting in orde maken, kerstdiner samenstellen, boodschappen doen, nóg meer boodschappen doen en ga zo maar door.

Balans werk en privé
We hebben het vaak over de balans tussen werk- en privéleven. Die moet vooral in balans blijven zodat we genoeg tijd hebben voor ons privéleven. Maar ja, als ons privéleven net zo jachtig is als ons werkleven, of als privé- en werkleven door elkaar lopen, raakt de balans zoek. Dan is het interessant om te zoeken naar een ander evenwicht. De balans tussen alle taken en verplichtingen aan de ene kant en aan de andere kant de zorg en aandacht voor jezelf.

Spitsuur
Op sommige momenten, in sommige jaren in je leven is het nu eenmaal spitsuur. Daar doe je niets tegen. Maar juist als het spitsuur is in je leven, heb je zorg en aandacht voor jezelf hard nodig. Anders houd je het niet vol. En waarschijnlijk weet je dit ook wel want; we leven niet om te werken, maar we werken om te leven. Dan moet er echter wel genoeg tijd overblijven om te leven. Juist in deze mooie decemberperiode.

Bewust
Vind je, als je heel eerlijk bent, dat er balans is tussen alle verplichte taken en de zorg voor jezelf? Is je antwoord op deze vraag ‘Nee!’? Misschien is dit een bewuste keuze? Het is even spitsuur in je privéleven. Je bent bijvoorbeeld net vader of moeder geworden en lijdt aan chronisch slaapgebrek door gebroken nachten. Of je bent met een pittige opleiding begonnen. Daar gaat komend jaar, alle tijd in zitten.

Onbewust
Het kan ook zijn dat, zonder dat je jezelf er bewust van bent, je structureel te weinig zorg aan jezelf besteedt. Je luistert niet goed naar een diep verlangen in jezelf naar meer rust en ontspanning. Je luistert niet naar je lichaam om het rustiger aan te doen. Uiteindelijk zal je effectiviteit hierdoor afnemen omdat je niet goed voor jezelf hebt gezorgd.

Houtzager
Managementgoeroe Stephen Covey beschrijft deze situatie met een prachtige metafoor. Een man is bomen aan het zagen in het bos. Het kost hem steeds meer moeite, omdat zijn zaag bot is geworden. Op de vraag of hij er niet goed aan zou doen om even de tijd te nemen om zijn zaag te scherpen, antwoordt de houtzager geïrriteerd: ‘Zie je niet dat ik druk bezig ben met het omzagen van deze bomen? Ik heb daar helemaal geen tijd voor!’

Moraal van dit verhaal
Om je (werk-)taken langdurig te kunnen volhouden en ook te genieten van je privéleven is het raadzaam om iedere dag tijd voor jezelf te reserveren. Al is het maar dertig minuten per dag. Neem iedere dag (minimaal) 30 minuten privétijd voor jezelf. Dat is jouw tijd en daar mag niemand anders aankomen. Maak bijvoorbeeld iedere dag een wandeling. Je krijgt beweging, ideeën, ontspanning. Wat wil je nog meer?

 

Geschreven door Miriam Trommelen, Apeldoorn, 12 december 2019

 

Meer tijd voor jezelf? Kijk eens bij ons aanbod