Ont-moeten

Je bent bezig een blog voor te bereiden over ‘ont-moeten’ en je ontmoet na een lange tijd een oud deelnemer aan een van je trainingen. Toevallig? Ik weet het niet. Laat ik het een ‘inspiratiemomentje’ noemen. Soms zit het hem in de mensen die je ontmoet!

Met mijn handen vol botste ik bijna tegen hem op. Natuurlijk herkende ik hem meteen en wist na al die tijd ook zijn naam nog. Hij was die leuke man die altijd druk, druk, druk was. In gesprekken hield hij één oog gericht op zijn telefoon. Hij had eigenlijk ook geen tijd voor de training. Zijn hoofd leek vol te zitten met troep als zorgen over een volle mailbox en ergernissen over geestdodende vergaderingen. Er lag nog zoveel werk op hem te wachten. De training Timemanagement MOEST hij volgen van zijn manager.

Hij bood direct aan mijn zware trainingskoffer van mij over te nemen en we liepen samen naar de parkeerplaats. We raakten in gesprek over het verband tussen het rendement van een training en ‘ont-moeten’. Eenvoudig samengevat; leer je iets van een training als je MOET leren? Als bijvoorbeeld je leidinggevende vindt dat je de training MOET volgen. Je neemt deel aan de training, je bent fysiek aanwezig en wat gebeurt er dan in je hoofd? Sta je open voor verandering? Daar hadden we het over.

Hij vertelde dat hij zich in de training aangesproken voelde. Vooral de vraag waarom hij (bijna) iedere avond overwerkte, had hem aan het denken gezet. En wat bleek? Dat was zijn eigen initiatief. Hij vertelde dat hij graag zonder beperkingen in zijn eigen tempo werkte. Zijn werk was nooit af en hij MOEST van zichzelf hierop een antwoord vinden. Door over te werken kon hij de continue stroom van werkzaamheden enigszins bijhouden. Dat scheelde hem een hoop stress.

Het effect van de training was dat hij samen met zijn leidinggevende zijn werkzaamheden onder de loep heeft genomen. Ze hebben prioriteiten gesteld en een planning gemaakt. Dat heeft hem geholpen zijn tijd anders in te delen en taken te delegeren. Nog meer heeft het hem geholpen om zelf te WILLEN veranderen. Zijn zelfkennis te willen vergroten door opleiding en training. Want trainingen richten zich immers op leren en verbeteren. Dat gaat makkelijker als er een noodzaak is om te veranderen en je dat ook zelf wilt. Hij heeft het nog steeds druk, maar hij denkt nu steeds vaker: het werk houdt nooit op en morgen is er weer een dag!

We nemen afscheid op de parkeerplaats. Dan valt het mij opeens op; hij heeft geen telefoon in zijn hand. Ik vraag hem ernaar. Even valt er een stilte en dan zegt hij tevreden; ‘Ont-moeten bevalt mij prima en vroeger was niet alles beter!’