Pas op! Deze oefening werkt

Tijdens het derde en laatste dagdeel van de training Snellezen & Geheugentraining voor medewerkers van een ROC wilde ik weten of zij de leerstof begrepen hadden. Want dat is toch wat je als trainer wilt; dat deelnemers aan het eind van de training voldaan met gevulde rugzakken weer naar hun werkplek terugkeren.

Daarom vroeg ik deelnemers, na een korte uitleg over de ‘regels’ van mindmappen, in groepjes een mindmap te maken. De mindmap moest een samenvatting van de hele training zijn en ik verzocht ze alleen beelden te gebruiken.

Deze oefening gebruik ik regelmatig als afsluitende opdracht om het geleerde nog één keer de revue te laten passeren. Heel lang geleden, tijdens mijn opleiding, leerde ik dat regelmatig samenvatten, op verschillende manieren, belangrijk is. De stof beklijft door de herhaling beter hangen. En ook hier werkte het.

De groep ging enthousiast aan de slag. Regelmatig merk ik weerstand tegen het gebruik van beelden. Nog voordat mensen beginnen aan de oefening, roepen ze al: ‘Ik kan niet tekenen’, of ‘Mag ik echt geen woorden gebruiken?’ of ‘Wat maakt dat nou uit?’. Een heleboel dus. De zeggingskracht van beelden is groot. Mijn ervaring is, dat als deelnemers eenmaal tekenen, ze het leuk vinden om te doen!

Bij deze deelnemers ging het mindmappen vanzelf. Ik observeerde ze vanaf een afstandje en zag:

  • Dat ze écht met elkaar in gesprek waren over de inhoud van de training. De hele training passeerde de revue. Termen als signaalwoorden, structuur van een tekst, doelgericht lezen, diagonaal door een tekst gaan, hersenhelften, rust en gezond eten, maar ook alle voorwerpen uit het voorstelrondje werden besproken. En getekend!
  • Dat deelnemers plezier in de oefening hadden. De tekeningen bleven maar komen. Een mooi voorbeeld van associatief denken vond ik.
  • Dat deelnemers creatieve ingevingen kregen en geen moeite hadden met tekenen.

Ter afsluiting van de oefening, presenteerden mijn deelnemers hun mindmap voor de groep. Dit waren prachtige samenvattingen van de training en een geweldige oefening in presenteren. Zo leuk kan trainen zijn!

Geïnteresseerd in een training mindmappen? Lees meer. Heb je ook een oefening die werkt? En wil je die delen? Ik ben benieuwd naar je ervaringen.