Somber? Dit helpt

Hoe sta jij ’s ochtends op? Verheug jij je op jouw werkdag als ’s-ochtends de wekker gaat? Spring je uit bed en sta je meteen in de actiestand? Of heb je tijd nodig om wakker te worden? Gaat het allemaal niet zo lekker en word je al moe aan de gedachte van wat je vandaag allemaal MOET doen? Je ziet ertegen op om aan de dag te beginnen. Het liefst draai je je nog een keer om.

 

Af en toe een dipje daar heeft iedereen last van. Maar heb je al langere tijd nergens zin in en kost alles je moeite? Moet je de energie uit je tenen halen? Kortom zit je niet lekker in je vel. Dan is het tijd om een paar dingen structureel te veranderen. Hoe? Dit blog helpt je op weg.

 

Zelfmanagement

Succesvol zijn, lekker in je vel zitten, bereiken wat je wilt, nieuwe dingen leren, tegenslagen overwinnen, stressbestendig zijn en altijd een evenwichtige balans vinden tussen werk – en privé. Wie wil dat nou niet? Ik ken geen mensen die hiervoor bedanken. Ik ken wel veel mensen die grip op hun leven willen om hun levenslot in eigen handen te nemen. En dat is precies de kern van zelfmanagement. Of zo je wilt persoonlijk leiderschap.

Leidinggeven aan jezelf: je zult er veel energie in moeten steken. Want het managen van de lastigste persoon op aarde; jezelf, is een kwestie van vallen en opstaan. Daar doe ik niet schimmig over. Het managen van jezelf vraagt nogal wat. MAAR, je hebt altijd een keuze.

  1. Je besluit dat het te lastig voor jou is en je begint er gewoon niet aan. Dan hoef je ook niet verder te lezen.
  2. Je kiest voor een betere versie van jezelf en gaat aan de slag.

 

Methoden

Grofweg zijn er drie methoden om te werken aan de dingen die jij belangrijk vindt:

‘Gewoon je best doen’

Mijn moeder zei het vroeger al als ik niet zeker van mezelf was voor een tentamen: “Gewoon je best doen, meer kun je niet doen!” Probeer iedere dag opnieuw ‘gewoon’ het beste van het leven te maken en dan zo nu en dan spontaan iets nieuws te leren.

 

Zelfhulpboeken

Er zijn kilometers aan literatuur verschenen met zelfhulpboeken. Vaak hebben zij veelbelovende titels die je een beter leven beloven. Om een paar voorbeelden te noemen; ‘Opkomen voor jezelf’, ‘Succes zit in je’, ‘Bereik jezelf’, ‘Nooit meer werken’. De ene titel klinkt nog mooier dan de andere. Soms bieden deze boeken een verhelderend inzicht. Maar er kleven twee nadelen aan zelfhulpboeken. Ten eerste helpen algemene en eenvoudige ‘succesrecepten voor de geest’ en tegeltjeswijsheden je niet verder. Op de tweede plaats, bedenk dat wanneer je iets WEET, het nog niet wil zeggen dat je het ook kunt TOEPASSEN in jouw werksituatie.

Een paar vragen: Heb je de afgelopen periode een zelfhulpboek gelezen? Welke tips spraken je aan? In hoeverre heb je ze in de praktijk toegepast? En?

 

Zelfmanagement

Dat brengt mij bij de derde methode om het beste uit jezelf te halen; zelfmanagement. De vaardigheid om jezelf te leiden en richting te geven. Je neemt de regie over je werk, persoonlijke ontwikkeling en leven.

Je gaat aan de slag met vragen als: Wat inspireert je? Waar krijg je energie van? Hoe wil je anderen inspireren? De antwoorden op deze vragen geven je richting. Durf jij de verantwoordelijkheid te nemen om daarnaar te handelen? Tijd om uit de waan van de dag te stappen en gericht met jezelf aan de slag te gaan. Zo zet je een duurzame verandering in gang.

Er zijn situaties waaraan je niets kunt veranderen. Probeer dit ook niet en irriteer je er niet aan. Dat scheelt een hoop frustratie. Richt je energie op die zaken waar je wel invloed op hebt.

Lastig om te beginnen? Zoek een trainer of coach om je te helpen (ontdekken) om meer voldoening en succes in je werk te krijgen. Ik ken een hele ‘goede’!  😊

 

Juist nu is er geen beter moment om tot nieuwe kennis en inzichten te komen. Bekijk onze Maatwerkmix. Stel zelf je training samen voor een aantrekkelijke prijs.

 

Geschreven door Miriam Trommelen, Apeldoorn, 25 juni 2020