Terugblikken en vooruitkijken

‘Het afgelopen jaar begon ik met bloggen,’ vertelde ik tijdens een voorstelrondje van een training. ‘Hoe ouderwets is dat!’ ‘Wie blogt er nou nog?’ ‘Je moet écht vloggen om ‘in the picture’ te komen én te blijven.’ Dat waren de reacties van de deelnemers. En inderdaad op alle sites en in alle literatuur over social media staat: laat jezelf zien en vlog. Tsja…

Terugkijken is natuurlijk mooi, zeker als je dat met een tevreden gevoel doet. Maar vooruitkijken heeft mijn voorkeur. Waarom blog ik eigenlijk? Hoe kijk ik terug op mijn eerste blogjaar en waarom ga ik er mee door? Daarover gaat dit blog. En ik sluit dit blog af met een leuk nieuwtje!

Terugblikken
Het bloggen vond en vind ik soms lastig. Van mijzelf ‘moet’ of liever gezegd ‘wil’ ik iedere donderdagochtend een blog posten. Op een paar vakantieweken na, is mij dat ook het hele jaar gelukt. Soms was het een race tegen de klok. Dan had ik geen inspiratie en bleef ik naar een leeg scherm kijken. Heel frustrerend. Maar meestal haalde ik de deadline gelukkig ruim op tijd. Dat gaf mij energie! Yes!

Rode draad
Als een rode draad door veel van mijn blogs liep het thema BEWEGEN. Bewegen in de zin van leren, ontwikkelen, in beweging komen. Zowel fysiek, als mentaal. Bewegen is belangrijk voor onze gezondheid. Daarover is iedereen het eens. Maar ook voor organisaties is het belangrijk om te blijven ontwikkelen. Stilstand is het begin van achteruitgang. Mijn motto is dan ook ‘Kom in beweging, het kan wel!’

Overeenkomst hardlopen en bloggen
Energie krijg ik ook van hardlopen. Hardlopen is voor mij een manier om mezelf onder de loep te nemen. Bewust stil te staan (in dit verband een slechte woordkeuze) bij actuele zaken en brandende kwesties. Terwijl ik loop ben ik ‘in gesprek’ met mijzelf. Dat is ook waarom ik graag blog. Het is een soort van mentale hardloopwedstrijd. Door te bloggen kom ik mentaal in beweging. Door over een onderwerp te peinzen, te broeden, na te denken kom ik verder.

Waarom blijf ik bloggen?
Drieënhalf belangrijke redenen waarom ik blijf bloggen:

  • De blogspots zijn voor mij een uitlaatklep om mijn passie te delen. Mijn passie ligt bij het werken met mensen die in beweging zijn. Mensen die bereid zijn een volgende stap in hun loopbaan te zetten. Hoe klein die stap ook is. Want ook met kleine stapjes kom je vooruit. Daar kunnen anderen hun voordeel mee doen.
  • Ik schrijf om gelezen te worden. Een blog is een laagdrempelig publicatieplatform om informatie te delen en gedachten te ordenen. Hoe denk ik eigenlijk over een bepaald onderwerp? Vragen als bijvoorbeeld, ‘Wat is een goede docent?’ Of ‘Hoe verhoog je het rendement van je training?’ Of ‘Wat vind ik van een levenlang ontwikkelen?’ Door erover te schrijven scherp je je gedachten. Zo laat ik zien wie ik ben en waar ik voor sta.
  • Ik bemerk bij mezelf een behoefte om te vertellen. In mijn trainingen kom ik veel leuke mensen tegen. Professionals die allemaal in beweging zijn. Zij werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. In de vorm van een interviewblog komen deze mensen aan het woord. Zij vertellen over hun werk en manier van leren. Mijn doel is het om met deze persoonlijke verhalen lezers te bereiken en te laten ervaren dat leren soms lastig is, maar vaak ook interessant en altijd weer boeiend.
  • Hier moet ik je teleurstellen. Er zal vast nog een reden zijn. Waarom vind jij dat ik moet blijven bloggen? Reageer hier.

Leuk nieuws
Zitten er ook nadelen aan bloggen hoor ik je denken? Jazeker. Er is één groot nadeel. Het kost mij veel tijd. Daar heb ik een oplossing voor gevonden. Vanaf volgende week blog ik samen met mijn collega. In mijn blog van volgende week stel ik jullie graag aan haar voor. Dan publiceer ik een interview met haar. Mis het niet!

Samen willen wij publiceren over thema’s uit onze dagelijkse werkpraktijk van trainer en coach. Ieder op ons eigen gebied. Over wat werkt en wat niet werkt. Daarover gaan we in gesprek met interessante professionals die ons een kijkje gunnen in hun dagelijkse werksituatie. Vind je het leuk om een gastblog te schrijven? Of zou je graag geïnterviewd willen worden over je werk? Je bent van harte welkom. We komen graag met je in gesprek.

Geïnterviewd worden of een gastblog schrijven? Reageer hieronder op deze blog of neem contact met ons op.
Ook werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Bekijk ons trainingsaanbod.