Een toevallige ontmoeting met een schaap met vijf poten

Soms heb je dat, een klik met iemand die je amper kent. Dat zijn van die gesprekken waar je mondhoeken van gaan krullen. Mij overkwam dat vorige week. Ik had les gegeven en wachtte op mijn volgende afspraak in de hal van een ROC. En wat doe je dan? Ik bestelde koffie en maakte een praatje met de mensen die in het atrium werkten. In die gesprekken viel het me op hoe leuk mensen het vinden als je ze aanspreekt.

Contact
Zo kwam ik eerst in gesprek met mannen van de facilitaire dienst. Zij waren bezig voorbereidingen te treffen voor de open dag die voor de deur stond. Harde werkers achter de schermen die graag over hun werk vertellen.

Vervolgens viel mijn oog op een jonge vrouw die in een afgezette hoek van die enorme hal met spiegels in de weer was. Ik liep naar haar toe en sprak haar aan. In mijn vorige blog schreef ik dat als je oprechte interesse toont in datgene wat anderen doen, contact maken eenvoudig is. Je hoeft alleen maar te vragen: ‘Wat ben je aan het doen?’ en het gesprek ontrolt zich haast als vanzelf.

Schaap met vijf poten
Deze vrouw bleek een docent uiterlijke verzorging bij de kappersopleiding te zijn. Ze vertelde dat het onderwijs haar hart heeft gestolen. Terwijl ze enthousiast over haar werk vertelde druppelden haar studentes binnen en zij installeerden zich geroutineerd achter de spiegels. De studentes maakten zich op voor een kapperswedstrijd. Ik was in gesprek geraakt met een bevlogen docent.

Ze vertelde dat ze niet allen docent is maar zich ook bezig houdt met onderwijsontwikkeling, ze is examencoördinator, beroepspraktijkvormingsdocent (bpv-docent) en heeft naast haar onderwijstaken een eigen kapperssalon. Deze docent beschikt over de kennis, de kunde en de ervaring die het mbo onderwijs zo aantrekkelijk maakt.

Kortom dit schaap met vijf poten bleek een ideale bpv-docent te zijn. Een bpv-docent vervult immers verschillende rollen. Naast ambassadeur van de school en beoordelaar van studenten is een bpv-docent niet te vergeten het aanspreekpunt voor de stagebedrijven waar studenten de broodnodige praktijkervaring opdoen.

Sociale vaardigheden
Hoe vindt zij het om die verschillende rollen te vervullen en hoe gaat haar dat af? ‘Hoe goed iemand ook is in dit vak van kapper, sociale vaardigheden spelen een cruciale rol. Als kapper en trouwens ook als bpv-docent, moet je met iedereen kunnen omgaan. Dat maakt het vak aantrekkelijk. Kun je dat niet, of wil je dat niet, dan is er geen toekomst in dit vak voor je. Ik ben daar heel streng in,’ zegt mijn docent.

Terwijl de docent het een en ander regelt met haar collega’s sprak ik ondertussen de studentes aan. De studentes vinden het net als hun docent leuk om over hun vak te vertellen. Ze hadden zich goed voorbereid, waren best gespannen, en toch stonden ze me te woord. Ze gaven mij uitleg bij hun moodboard dat ze ter voorbereiding op deze wedstrijd hadden gemaakt. Ik wenste ze veel succes en nam afscheid van de docent. Natuurlijk bedankte ik haar voor het leuke gesprek. We spraken af contact te houden. En zo ging ik met een grote glimlach naar mijn volgende afspraak!

P.S. voor bpv-docenten
Ben je bpv-docent en wil je je gespreksvaardigheden verbeteren? Het kan wel! Meld je nu aan voor onze praktische training Gespreksvaardigheden voor bpv-docenten op 22 en 29 maart 2018.