Voorspel je toekomst met Max Verstappen

Hoe zou je willen dat jouw wereld er over tien jaar uitziet? Denk je daar weleens over na? Nog steeds dezelfde baan, hetzelfde huis, hetzelfde leven? Zou je eigenlijk wel wat anders willen. Maar ja, wat dan? En hoe pak je dat aan? In mijn blog van deze week krijg je antwoord op deze vragen. Ik gebruik de metafoor van Formule 1- coureurs om te laten zien hoe je verandering in je leven tot stand kunt brengen. Bedenk: jouw toekomst kun je beïnvloeden. Het verleden niet meer.

Nee, natuurlijk kan niemand van ons de toekomst voorspellen, maar we kunnen ons wel een globaal beeld vormen van onze nabije toekomst. Net zoals Formule 1-coureurs dat tijdens Grand Prix wedstrijden dat doen.

Formule 1-coureurs
Formule 1-coureurs gebruiken tijdens Grand Prix wedstrijden twee soorten informatie. Die twee soorten kun je omschrijven als ‘feedback’ en ‘feedforward’. Zij krijgen feedback door van hun race-engineer of hun teammanager. Zo weten zij wat er op dat moment aan de hand is. Max Verstappen kreeg tijdens de Grote Prijs van Singapore in 2015 de opdracht zijn snellere teammaantje Carlos Sainz voor te laten gaan. Verstappen weigerde dat resoluut met een “No!”

Feedforward
Gezien hun hoge snelheid, zij rijden gemiddeld 200 km per uur, kunnen Formule 1-coureurs onmogelijk het hele circuit afleggen op basis van feedback. Tegen de tijd dat hun hersenen het signaal hebben afgegeven dat er een bocht aankomt, is het al te laat om te reageren. Dit soort dingen moeten Formule 1-coureurs van tevoren weten. Daarvoor gebruiken zij feedforward. Feedforward is feedback in z’n vooruit, om maar in autotermen te blijven.

Oefenrondes
Formule 1-coureurs bestuderen het circuit voor de wedstrijd. Ze rijden een groot aantal oefenronden. Voordat ze aan de start van de wedstrijd verschijnen, weten ze precies hoe het circuit in elkaar zit. Tijdens de wedstrijd gebruiken hun hersen deze informatie. Voor ze een bocht ingaan, kijken ze naar het einde van de bocht. Hun aandacht richt zich op dat wat komen gaat.

Dat betekent dat Formule 1-coureurs alleen goed kunnen rijden als zij een goede voorstelling hebben van dat wat komen gaat. Máár ze moeten ook snel en adequaat reageren op nieuwe situaties.

Rondjes draaien
Regelmatig kom ik mensen tegen in mijn werk die iets anders willen gaan doen, maar niet goed weten wat. Ze willen een wending geven aan hun loopbaan. Ze willen veranderen. Als je in het leven geen idee hebt waar je naartoe wilt, kom je niet verder dan een paar langzame rondjes rijden op het circuit. Als je bewust met een toekomstplan aan de slag gaat, krijgt je bewustzijn meer ruimte voor de dagelijkse beslissingen en gebeurtenissen. Er komt ruimte in je hoofd om te genieten van alle dagelijkse dingen.

Toekomst
Niemand beschikt over een glazen bol waarmee hij of zij de toekomst kan voorspellen. We weten niet wat ons te wachten staat. Maar we kunnen ons wel een beeld vormen van de toekomst die we graag zouden willen. We kunnen vaststellen wat we belangrijk vinden en waar we ons op willen richten. Een manier om dat te doen is door een brief aan jezelf te schrijven.

Een brief aan jezelf?
Het lijkt op het eerste oog misschien een beetje een vreemde oefening. Een brief aan jezelf? Jazeker, een brief aan jezelf werkt écht. Door een brief te schrijven vanuit de toekomst kom je er beter achter welke dingen voor jou van belang zijn. Het helpt je na te gaan wat je de moeite waard vindt en wat je wilt bereiken. De brief helpt je een prettige toekomst voor jezelf op te bouwen. Dat komt omdat je door deze brief bent voorbereid je kansen op te merken.

Verwachtingen
Als je verwachtingen hebt vastgelegd, merk je ze eerder op. Als je een brief schrijft dwing je jezelf je verwachtingen, dromen en wensen expliciet te maken. Zodra je ze aan het papier hebt toevertrouwd, kun je er niet meer omheen. Dromen alleen zijn natuurlijk niet genoeg. Ze vormen een uitgangspunt. Je dromen zijn het idee, daarna moet je een plan maken en beginnen met bouwen. Welke stappen ga jij zetten op weg naar jouw toekomst?

Steuntje in de rug
Hoe ziet jouw leven er op dit moment uit? Wat zou je er graag aan veranderen? Schrijf jezelf een brief als steuntje in de rug. Wij sturen hem over een jaar ongeopend aan je terug. Graag even afstemmen.

 

Geschreven door Miriam Trommelen, Apeldoorn, 14 november 2019

Aanbod
Zou je graag de hulp van een coach inschakelen? Neem hier contact met ons op.