Wat doe jij om je batterij op te laden?

Ken je dat gevoel na een drukke en lange werkdag? Je komt uitgeblust en moe thuis. Je kookt op de automatische piloot. De verhalen van je partner en kinderen hoor je wel, maar je luistert niet echt. Eigenlijk zou je na het eten nog MOETEN strijken, de administratie doen en een aantal mails beantwoorden, maar je hebt er absoluut geen puf meer voor. Morgen is er weer een dag. Wat doe jij om je batterij op te laden?

 

Netflix
Je ploft neer op de bank en zet Netflix aan. Geeft dat rust en ontspanning? Krijg je daar energie van om de volgende dag weer uitgerust en fit aan de slag te gaan? Of word je juist moe van het hangen? Uit onderzoek blijkt dat uren tv-kijken voor je naar bed gaat, kan leiden tot slaapproblemen en stress. Laten we onze focus eens verleggen. Waar krijgen mensen zoal energie van?


Zelf aan het roer
In ons blog van vorige week ‘Hoeveel uur per dag zit jij?’ ging het over vitaliteit. Daar beschreven we hoe je direct ZELF met vitaliteit aan de slag kunt gaan. Werken aan vitaliteit wordt vaak gezien als een onmogelijke opgave. Iets waar mensen enorm tegenop zien en niet leuk is. Terwijl werken aan vitaliteit juist energie oplevert. Hoe zorg je ervoor dat je je batterij weer oplaadt na een drukke werkdag? Een kort praktijkonderzoek. Ik legde de vraag voor aan vijf kantoorgenoten. Hieronder hun antwoorden.

 

Hans 58 jaar
“s-Avonds schrijf ik aan mijn boek. Dat gaat over mijn jeugd. In mijn jeugd heb ik veel meegemaakt. Hoe ouder ik word, hoe meer jeugdherinneringen naar boven komen. Door erover te schrijven verwerk ik trauma’s uit mijn jeugd. Dat schrijven is voor mij heilzaam. Dat werkt beter dan in therapie gaan. Soms vergeet ik de tijd en ga eigenlijk veel te laat naar bed. Ik heb al een uitgever voor mijn boek gevonden. Hoe leuk is dat!”

 

Otto 57 jaar
‘‘Goede vraag! Na een drukke werkdag op kantoor, kook ik graag. Het liefst moeilijke gerechten waar ik echt mijn aandacht bij moet houden. Ik vind het leuk om nieuwe recepten uit te proberen. Op kantoor ben ik de hele dag met mijn hoofd bezig. Koken is een creatief proces. Dat is voor mij een uitlaatklep om mijn hoofd leeg te laten lopen en mijn batterij weer vol. Koken is mijn grote passie.”

 

Johan 53 jaar
“Het liefst stap ik na het avondeten op de racefiets. Soms fiets ik alleen, maar liever ga ik samen met mijn fietsmaat op pad. Even een rondje over de Veluwe. Zo’n 30 à 40 kilometer. Ik heb verschillende rondjes. Afhankelijk van het weer en hoe mijn pet staat, stap ik op de fiets. Dat is niet alleen lekker, maar vooral ook heel gezellig.”

Mark 45 jaar
“Waar ik écht energie van krijg is motorrijden. Heerlijk vind ik dat. Bochtjes trekken langs de rivier De IJssel dat maakt het motorrijden voor mij bijzonder. Ik kan enorm genieten van een warme zomeravond met prachtige luchten. Al is het maar één uurtje of anderhalf en ik kan er weer tegen. ’s Winters is het jammer genoeg lastiger om zulke ritjes te maken. Dan is het immers allang donker als ik thuis kom. Daarom kijk ik altijd uit naar het voorjaar.”

Yvonne 42 jaar

“Twee avonden in de week coach ik het hockeyteam van mijn dochter. Dat vind ik zó leuk om te doen. Het seizoen is net begonnen en het team van mijn dochter hangt nog een beetje als los zand aan elkaar. Daar kan ik dus echt mijn tanden inzetten, dat is een hele uitdaging. Zelf hockey ik ook, maar het coachen van deze meisjes geeft mij veel voldoening. Tijdens het hockeyen denk ik geen seconde aan de sores op mijn werk.”

 

Monique 36 jaar
“Na een drukke dag op kantoor spreek ik ’s-avonds graag af met vriendinnen. We wonen dicht bij elkaar, dus kunnen gemakkelijk even een theetje doen. Wij kletsen dan over van alles. Dat varieert van werk, tot en met de beste maaltijdboxen van dit moment en alles wat daartussen zit. Gewoon gezellig samen zijn met mensen die ik heel erg graag mag. Daar kan geen serie tegenop.”

Practice what you preach?
Wat doe ik zelf? Doe je waar je voor staat? Goede vraag natuurlijk. Voor mij is de beste manier om mijn batterij weer op te laden te gaan hardlopen. Iedere dag probeer ik dan ook een stuk(je) te lopen. Weer of geen weer. Zin of geen zin. Vaak loop ik ‘s-ochtends vroeg naar kantoor en eind van de dag weer terug. Ons kantoor is van alle gemakken voorzien. Ook van een douche. Zo kost hardlopen nauwelijks extra tijd werk ik heel bewust aan mijn conditie.

 

Het geheim van werken aan vitaliteit
Uit dit korte praktijkonderzoek blijkt dat het geheim van je batterij opladen zit in iets doen waar je plezier aan beleeft. Dé manier om de zinnen te verzetten, de batterij weer op te laden, is om iets te doen waar je blij van wordt. Of dat nu is door bewegen, gezond eten, of investeren in sociale contacten. Kom van je bank af. Waar ga jij voor?

Aanbod
Kijk eens bij onze trainingen op het gebied van duurzaamheid en vitaliteit. Laat je inspireren, meld je aan en doe mee!

Geschreven door Miriam Trommelen, Apeldoorn, 19 september 2019