Wat is daarop jouw antwoord?

De vakantie staat voor de deur. Een paar weken geen stress, geen haast, geen deadlines, geen race tegen de klok, geen volle inbox, geen 12 verschillende dingen die je aandacht vragen, geen lange vergaderingen en al helemaal geen dagelijkse files en vooral geen gedoe. In hoeverre lukt het om afstand van je werk te nemen? Of denk je in je vakantie juist regelmatig na over je werk? Daar gaat dit blog over.

Wat is wijsheid?
Je zou het misschien niet verwachten, maar veel mensen denken in hun vakantie na over hun werk en hun loopbaan. Hun gedachtestroom over hun werk blijft komen, ook op hun vakantieadres. Is het in dat geval juist tijd om extra afstand van je werk te nemen? Of is de vakantie een prima moment om in alle rust na te denken en een pas op de plaats te maken? Want vanaf een afstand naar je werksituatie kijken biedt perspectief. Wat is wijsheid?

Vakantieadres
Herken je het gevoel dat je het liefst op je vakantieadres zou willen blijven? Ver weg van alles en iedereen. De vakantie is voor jou écht vakantie en het lijkt alsof de tijd even stil staat. Of ben je op je vakantieadres zo nu en dan toch bezig met je werk en je carrière? Neem de proef op de som. Wat is jouw antwoord op onderstaande vragen?

 1. Frisse tegenzin
  Heb je het nog naar je zin op je werk en ga je na een paar weken weer met plezier aan de slag? Je verheugt je erop je collega’s weer te zien en bent benieuwd naar hun vakantieverhalen. Neem je dan gewoon met frisse tegenzin de werkdraad weer op? Of toch niet? Ga je met gemengde gevoelens weer aan het werk? Je ergert je al aan je collega als je alleen maar aan hem denkt.
 2. Ontwikkelgesprek
  Je kijkt nu al uit naar je volgende ontwikkelgesprek. Dat staat gepland voor bijna direct na je vakantie. Je weet precies waar je staat, je hebt je persoonlijke doelstellingen gehaald en weet exact welke afspraken je eerder met je leidinggevende maakte. Gebruik je je vakantie om je gedegen voor te bereiden op het aanstaande gesprek? Of komt die voorbereiding wel als je weer op kantoor bent?
 3. Opleiding
  Je bent van mening dat stilstand achteruitgang is. Je bent ambitieus en je weet waar je naar toe wilt met je loopbaan. Je hebt de regie over je loopbaan volledig in eigen hand. Je bent van plan om tijdens je vakantie een inventarisatie te maken van alle trainingen en opleidingen die je graag in het najaar wilt volgen. Op deze manier laat je jouw leidinggevende immers zien dat je hebt nagedacht over je persoonlijke ontwikkeldoelen. Je hebt alleen nog de goedkeuring van je manager nodig. Krijg je die?
  Maar het kan natuurlijk ook anders. Je vertrouwt erop dat jouw manager weet wat goed voor je is. Zij zal vast wel met een voorstel komen. Dat heeft tot nu toe altijd goed uitgepakt.
 4. Lezen
  Gelukkig houd je van lezen. Je vindt het heerlijk om je tijdens de vakantie te laten inspireren door een boek. Niet zomaar een luchtig romannetje maar een zakelijk boek en wat vakliteratuur. Het vergroot je kennis en kennis is macht! Dat is immers jouw mantra. Uit onderzoek blijkt ook nog eens dat lezen goed is voor je brein. Het verbetert je geheugen en stimuleert je analytisch denkvermogen.
  Er is een hausse aan zelfhulpboeken. Zo houd je op een eenvoudige manier je kennis over actuele managementonderwerpen op peil. Deze boeken lossen niet meteen je (werk-)problemen op, maar na lezing heb je het gevoel van herkenning. Je bent niet de enige met werkproblemen. En dat is prettig. Welke boeken neem jij mee op vakantie? Neem je jezelf voor om tijdens jouw vakantie minimaal één zelfhulpboek per week te lezen? Of gaat je voorkeur uit naar andere titels?
 5.  Netwerken
  Heerlijk om tijdens je vakantie niet steeds je telefoon te hoeven checken. Een van je goede voornemens is om minder tijd door te brengen aan je smartphone. Lukt het je om tijdens je vakantie van jouw telefoonverslaving af te komen? Of heb je eindelijk de tijd en de rust om jouw online netwerken eens flink uit te breiden? Want hoe groter en relevanter je netwerk, hoe beter dat voor een succesvolle carrière is. Toch?

Wat is daarop jouw antwoord?
Misschien heb jij nog zakelijke dingen die je in de vakantie gaat doen, die je aan deze lijst zou willen toevoegen? Vast wel. Ik ben benieuwd naar jullie antwoorden. De kernvraag is: ‘Versta jij de kunst van het loslaten en durf je afstand van je werk te nemen?’ Wat is daarop jouw antwoord?


Communicatie Compagnie kan helpen met:

 

Namens mijn collega Wendy Vegter en ondergetekende wensen wij jullie een fijne zomer toe! Ons volgende blog verschijnt op donderdag 5 september 2019. Zou je het leuk vinden een keer een gastblog te schrijven? Laat het ons weten. We komen graag met je in contact.

 

Geschreven door Miriam Trommelen, Apeldoorn, 11 juli 2019