Mensen willen graag het geheim horen: Hoe krijg je (meer) werkgeluk? In het kader van de week van het werkgeluk spreken we met hr-adviseur Margriet*. Zij werkt bij een onderwijsinstelling met 1300 werknemers. Samen met zes andere collega’s werkt zij aan de inzetbaarheid van medewerkers. We leggen haar de vraag voor en zijn benieuwd naar haar antwoorden.
Wat is werkgeluk?
“Ik moet jullie meteen teleurstellen. Werkgeluk is voor iedereen iets anders. We zijn tenslotte ook allemaal anders. Werkgeluk hangt nauw samen met je karakter, je opvoeding, je opleiding, je cultuur, je conditie, je thuissituatie, je gevoel voor humor en ga zo maar door.”
“Voor mij persoonlijk hangt werkgeluk samen met trots zijn op de dingen die je doet, niet bang te hoeven zijn dat er aan je stoelpoten wordt gezaagd, dat je waardering krijgt voor je inzet, je productie en soms ook gewoon voor de persoon die je bent. Daar kan ik heel blij van worden!”
Moet je altijd gelukkig zijn met je werk?
“Nee, daar geloof ik niet in. Zonder tegenslag kan er geen voorspoed zijn. Gelukkig zijn is geen continue status quo. Als je altijd blij en gelukkig bent, merk je dat niet meer. Pas als je zo nu en dan ook een keer boos en ongelukkig bent ervaar je geluk. Zo is het ook op je werk. Een conflict met een collega, een project dat niet lekker loopt, een computersysteem dat hapert, een promotie die je mist het hoort er allemaal bij.”
“Het gaat er niet alleen om dat je flexibel en stevig genoeg bent om deze momenten weer teboven te komen, maar ook dat je je werk zodanig kunt organiseren dat alles je weer goed afgaat. Dat je weer plezier in je werk ervaart. Je hebt op meer zaken op je werk invloed dan dat je zelf denkt.”
Hoe zorg je ervoor dat je weer werkgeluk ervaart? Hoe pak je dat aan?
“Dat begint bij jezelf. Blijf jij hangen in een negatieve sfeer, of een teleurstelling, of je boosheid, is dat jouw eigen keuze. Als jij positief bent en jezelf constructief opstelt, merk je dat jouw omgeving, jouw collega’s door jou beïnvloed worden. Soms is dat lastig, zeker na een vervelende ervaring. Met andere woorden, werkgeluk begint met bewustwording. Hoe wil jij de dingen doen? Wil je überhaupt dingen doen? En zo ja? Wat dan? Wil je dat er iets verandert op je werk? Dan MOET jij in actie komen.“
Wat is jouw gouden tip?
“Mijn ervaring is dat mensen goed weten wanneer zij niet meer met plezier naar hun werk gaan. Zit je iets dwars? Praat er dan over. Dat kan zijn met je leidinggevende, het thuisfront, of met één van mijn collega’s. Dat voorkomt veel frustratie en zo wordt een mug geen olifant. Ik zeg altijd; ‘Vertrouw op je onderbuikgevoel, ga het gesprek aan; dan komt het goed. Zo werk je aan werkgeluk!”
Meer weten over werken aan werkgeluk? Kijk eens bij de volgende trainingen:
* Margriet is een gefingeerde naam. Zij wilde niet met naam en toenaam genoemd worden. Uiteraard zijn haar gegevens bij ons bekend.
Geschreven door Miriam Trommelen, 26 september 2019