Wat mis je op dit moment het meest in je leven?

Coronavirus
Sinds 15 maart luidt het advies van het kabinet: ‘Blijf zoveel mogelijk thuis om verspreiding van het coronavirus te voorkomen!’ Totdat er meer duidelijkheid is over de verspreiding van het virus, werken de meesten van ons voorlopig vanuit huis.

De impact van de pandemie op ons normale leven is groot. Wat mis je in deze bijzondere situatie het meest en zijn er dingen die je nu doet, waar je anders niet aan toegekomen zou zijn? Deze vragen legde ik voor aan een aantal personen in mijn directe omgeving. Hun antwoorden lees je in dit blog.

 

Mijn vader
Over een paar weken wordt hij 90. Hij woont zelfstandig in Breda. Hij is krakkemikkerig, ‘een man van de dag’ maar nog lang niet gek. Hij loopt met een rollator, ziet slecht en heeft kanker. Maar naar omstandigheden gaat het goed met hem. Gelukkig heeft hij drie ochtenden in de week een fantastische hulp. Mijn broer en zus wonen, net als ik, ver buiten Breda.

Ik bel mijn vader dagelijks. Over mijn vraag moet hij even nadenken. ‘Het is hier nog rustiger dan anders, maar daar ben ik ondertussen aangewend. Wat ik nu echt mis zijn de sportuitzendingen op tv. Vooral de wielerwedstrijden en het voetballen mis ik. Verder doe ik wat ik altijd al deed.’

 

Mijn zus
Mijn zus is zorgcoördinator en zou begin maart beginnen aan de opleiding tot Praktijkopleider. Helaas is de start van de opleiding in verband met het coronavirus tot nader bericht uitgesteld. Mijn zus werkt nu vanuit huis. Ook aan haar leg ik mijn vragen voor: ‘Normaal gesproken vind ik het prima om één dag per week thuis te werken, maar nu mis ik het contact met mijn collega’s. De organisatie heeft de online-omgeving goed voor elkaar, maar dat kan het persoonlijke contact niet vervangen.

Nu de kinderen het huis uit zijn is het hier een stuk rustiger geworden. Gelukkig hebben we een fijne tuin. Ik vind het leuk om daarin te werken en Hans (haar man) steekt nu op tijd de barbecue aan. Ik vermaak mij prima. Ik sta in de relax-stand.’

 

Mijn neef
Mijn neef is getrouwd, heeft twee studerende kinderen en is docent Beeldende vorming. Zijn antwoord op mijn vraag: ‘Ik ben mantelzorger voor mijn vader maar daar kan ik nu door de omstandigheden niet naar toe. Dat vind ik echt verschrikkelijk alhoewel het met hem naar omstandigheden goed gaat. Verder mis ik het persoonlijke contact met mijn leerlingen enorm.

Ik merk dat ik heel erg moet zoeken naar de balans tussen werk en privé. Ik sta eigenlijk constant ‘aan’. Ik werk veel meer dan ik anders zou doen omdat de leerlingen het moeilijk hebben met de situatie en dus veelvuldig een beroep op je doen. Ik moet ook veel meer energie steken in het binnenkrijgen van het gemaakte werk. Gelukkig heb ik mijn honden die mij min of meer dwingen regelmatig te pauzeren en naar buiten te gaan’.

 

Mijn buurman
Mijn buurman is getrouwd en is vader van twee kinderen en is partner bij een adviesbureau. Onze kinderen zaten op de basisschool bij elkaar in de klas. We stonden vaak samen bij het schoolhek. Ook aan hem stel ik mijn vraag. Zijn antwoord: ‘Ha Miriam leuk onderzoek. Ik mis de directe contacten: video calls zijn efficiënt maar je ziet niet de body language die belangrijk is. Wat ik anders doe? Veel meer tijd besteden aan sporten.’

 

Mijn Collega
Mijn collega is getrouwd en heeft een dochtertje van drie jaar. Zij werkt nu thuis met een driejarige en dat geeft een andere dimensie aan haar dag. Zij vertelt dat zij de echte sociale contacten en bij verdriet als troost een arm om iemand heen kunnen slaan. ’Wat ik nu meer doe? Extra veel knutselen met mijn dochter, puzzelen en overdag een boek lezen.’

 

Ikzelf
Ikzelf mis de dynamiek en de directe contacten met deelnemers aan trainingen. Een online sessie blijkt niet altijd het antwoord op alles, al is het op dit moment wel handig. Wat ik heel erg zuur vind is dat mijn dochter geen eindexamen doet, er geen diploma-uitreiking zal zijn en ze niet op examenreis gaat. Tenslotte vind ik het verdrietig dat ik niet naar mijn vader in Breda kan.

Desondanks biedt deze periode ook mogelijkheden. Iedere ochtend (vroeg) loop of fiets ik een rondje door het bos. Zo blijf ik fit en begin de dag vol energie. Deze periode gebruik ik om te onderzoeken over hoe en op welke manier ik mijn trainingen en coaching online wil inzetten. Zo volg ik webinars, neem deel aan brainstormsessies en ontmoet veel leuke en interessante mensen online. Ook dat geeft energie.

Tenslotte merk ik dat nu wij (man, kinderen en ik) thuis werken, dat ook heel gezellig is. Soms zitten we allemaal in een online sessie achter onze laptop. Heel bijzonder vind ik dat. Daarna lunchen we lekker met elkaar in de tuin en steken wij, net als mijn zus, de barbecue op tijd aan. We maken er het beste van.

Blijf gezond!

 

Geschreven door Miriam Trommelen, Apeldoorn, 9 april 2020

 

Aanbod
Tijdens deze bijzondere periode bieden wij onze trainingen 1:1 online aan. Alle trainingen maken we op maat en stemmen we af op jouw leervragen en werksituatie. Voor meer info of vragen, stel ze hier.