Go go go!
Eigenlijk zou zondag 5 april de 40e editie van de Rotterdam Marathon van start gaan. Ruim 40.000 mensen schreven zich vrijwillig in voor een lijdensweg van ruim 42 km. Waarom vraag je jezelf af? Misschien omdat onze hersenen tijdens een inspannende hardloopsessie het gelukshormoon endorfine aanmaken. Na zo’n inspanning voel je je moe, maar ook blij en voldaan. Dat gevoel kunnen we in deze bijzondere tijden van corona wel gebruiken. Lees waarom eigenlijk iedereen zou moeten hardlopen. Of je het nu leuk vindt of niet. Go go go!
Corona
Nu we met zijn allen thuis moeten blijven is het extra belangrijk om te bewegen. Hardlopen kan gelukkig nog steeds, ook in deze uitzonderlijke tijden. Wil je deze periode gebruiken om te beginnen met hardlopen? Hieronder vind je voordelen en praktische tips op een rijtje. De belangrijkste tip? Loop niet te hard van stapel!
Negen redenen waarom zou je gaan hardlopen
- Omdat bij hardlopen gezondheid en flexibiliteit zich goed laten combineren.
- Omdat je conditie op peil blijft. Zowel je mentale als fysieke conditie. Uit onderzoek blijkt dat hardlopers gemiddeld tussen de drie en zes jaar langer leven!
- Omdat je gewicht op peil blijft. Er zijn maar weinig activiteiten die sneller calorieën verbranden dan hardlopen.
- Omdat jij bepaalt wanneer, in welk tempo en welke route je loopt. Trek je vooral niets aan van tijden en afstanden van andere lopers.
- Omdat je overal kunt hardlopen. Het maakt niet uit waar je woont. Ook bij jou in de buurt. Je stapt je deur uit en loopt. Het is heerlijk om even buiten te bewegen. Of dat nu in de polder, aan zee, het stadspark of in het bos is.
- Omdat je behalve goede hardloopschoenen geen ingewikkelde outfit nodig hebt.
- Omdat je tijdens het hardlopen goede ideeën krijgt. (Tip: Noteer ze direct bij thuiskomst, want je bent ze zo weer vergeten.)
- Omdat het lente is! Een mooi jaargetijde om te starten met hardlopen.
- Omdat je daarna lekkerder op de bank zit! Moe maar voldaan. Missie volbracht.
Zes praktische tips
- Iedereen kan hardlopen, maar let op: begin je met hardlopen? Ga niet te enthousiast van start. Je hoeft niet meteen de marathon onder de drie uur te lopen. Bouw afstand en tempo langzaam op.
- Er zijn op internet loopschema’s te vinden, passend bij jouw loopniveau. Zo voorkom je vervelende blessures. En bedenk: een schema is slechts een richtlijn en geen bijbel. Je mag best een stukje wandelen.
- Stel jezelf een doel. Bijvoorbeeld, na acht weken trainen, 3 km (aaneengesloten) hardlopen en finishen met een big smile. Of twee keer per week, op woensdag- en zondagochtend, een rondje hardlopen.
- Gebruik geen apps, maar geniet van je omgeving en luister naar je lichaam. Zo bewaak je je eigen grens.
- Houd je van een wedstrijd? Ga het gevecht aan met jezelf. Met Strava houd ik maandelijks bij hoeveel kilometer ik loop. Gemiddeld loop ik tussen de 175 en 225 km per maand. Die uitdaging ga ik iedere maand aan.
- Plan in je agenda wanneer je gaat lopen (sporten). Dan staat het zwart op wit en de kans is groot dat je het ook gaat doen.
- Vind je hardlopen te zwaar? Blijf bewegen; start met wandelen of fietsen.
Loopplezier
Op deze manier zorg je, ook in tijden van corona, toch voor genoeg beweging. Ik wens je veel loopplezier én een goede gezondheid toe!
Geschreven door Miriam Trommelen, Apeldoorn, 2 april 2020
Aanbod
Tijdens deze bijzondere periode bieden wij onze trainingen 1:1 online aan. Alle trainingen maken we op maat en stemmen we af op jouw leervragen en werksituatie. Voor meer info of vragen, stel ze hier.