Zo herstel je de balans tussen werk en privé

Jaarwisseling
Hoe ziet jouw jaarwisseling eruit? Wat doe je op de laatste dag van het jaar en hoe luid je het nieuwe jaar goed in? Traditiegetrouw loop ik met Oud én Nieuw een rondje door het bos. De reden is niet omdat ik na alle kerstdiners, extra hapjes, oliebollen en appelbeignets met mezelf en mijn taille aan de slag moet. Nee gelukkig niet. Alhoewel een paar pondjes lichter zou met het oog op de komende Midwintermarathon niet verkeerd zijn. De vraag is waarom loop ik graag en zéker met Oud en Nieuw?

Stilstaan door hard te lopen
De jaarwisseling vind ik een mooi moment om bewust terug te blikken en stil te staan bij dat wat belangrijk voor mij is. Ik schreef er al eerder over. Hardlopen is voor mij een manier om afstand te nemen van dagelijkse beslommeringen. Ver weg van feestende mensen en vuurwerk. In alle stilte en rust. Dan kan ik mij goed focussen. Stilstaan door hard te lopen. Dat omschrijft precies wat ik doe.

De vroege ochtend vind ik het mooiste moment van de dag. Zodra het licht genoeg is om door het bos te lopen trek ik mijn trailschoenen aan, stap de deur uit en loop zo het bos in. Weer of geen weer. Dat maakt niet uit. Als het regent, ruikt het heerlijk in het bos. Vogels zingen, de stralen van de opkomende zon zorgen voor een bijzondere lichtshow, en met een beetje geluk zie je wild.

Sneeuwhaar
Dit jaar loop ik in de mist en vriest het een paar graden. Dat zorgt voor een bijzondere sfeer in het bos en een zeldzaam natuurverschijnsel; ijs- of sneeuwhaar. Ik had het nog nooit gezien. Ken jij het? Het doet mij denken aan engelenhaar. Het lijkt op een pluk witte wol. Sneeuwhaar ziet eruit alsof er allemaal witte haren uit een stuk hout groeien. Daarom wordt het ook wel ‘de baard van koning winter’ genoemd.

Mountainbiker
Terwijl ik het sneeuwhaar fotografeer, doemt er in de verte een mountainbiker op. Hij stapt af en vraagt of hij de foto’s mag zien. Ik laat hem de foto’s zien en raak in een geanimeerd gesprek met een wildvreemde. Zomaar midden in het bos. We vinden het allebei leuk! Ondanks de kou. Want als je stil staat koel je razendsnel af.

Voer eens een goed gesprek
Ons praatje uit het niets verloopt vlotjes. Ons gesprek is een schoolvoorbeeld uit de cursus ‘Voer eens een goed gesprek’. Het begint met het uitwisselen van nieuwjaarswensen en via sneeuwhaar komen we op een serieus onderwerp. Hoe zorg je ervoor dat werk en privé in balans zijn én blijven? Want zowel fietsen als hardlopen kost (veel) tijd.

Balans werk en privé
De mountainbiker worstelt met de vraag, hoe combineer ik een fulltimebaan, met een jong gezin en een gezonde levensstijl? Na lang aarzelen heeft hij op zijn werk zijn zorgen bij zijn manager aangekaart. De mountainbiker vertelt dat hij slecht nee kan zeggen tegen collega’s. Zij hebben het ook druk. Samen met zijn leidinggevende stelt hij wekelijks prioriteiten. Dat geeft hem rust. Ook thuis heeft hij afspraken gemaakt met zijn vrouw. Hij fietst ’s-ochtends vroeg omdat hun kinderen dan nog slapen. Zo lukt het hem na thuiskomst weer vol energie aan de dag te beginnen. Dat is waarom hij fietst en ik loop.

Onderzoek
Uit onderzoek blijkt dat voor bijna een kwart van alle werkenden in ons land deze vraag actueel is. Misschien ook voor jou? Merk je dat de balans tussen werk en privé zoek is? Blijf niet doormodderen, maar kom voor jezelf op en kom in actie. Ga het gesprek aan met je leidinggevende en/of het thuisfront. Heb je een gevoel van ‘het wordt me allemaal te veel’ neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

Lerend netwerk
Wil je samen met anderen aan de slag om te onderzoeken wat je zelf kunt doen aan een evenwichtige balans tussen werk en privé? Dat kan bijvoorbeeld in een lerend netwerk. Kom naar onze informatiesessie over lerende netwerken op 23 januari aanstaande bij ons op kantoor in Apeldoorn. De bijeenkomst is gratis. Graag even aanmelden.

Voor nu wens ik je alle goeds voor 2020!

Geschreven door Miriam Trommelen, Apeldoorn, 9 januari 2020

Werken aan een gezonde balans tussen werk en privé? Kijk eens bij ons aanbod