Tien docenten blikken terug op de eerste weken van het online lesgeven. Een bloemlezing.
Zo’n acht weken geleden spraken we af dat het onderwijs in tijden van corona ‘gewoon’ doorgaat. Leraren schakelden in een paar dagen over naar afstandsleren. Hoe kijken docenten terug op de eerste weken van het online lesgeven?
Ik vroeg het aan tien docenten in mijn netwerk. Vier van hen werken in het voortgezet onderwijs. De andere docenten in het middelbaar beroepsonderwijs. Wat betekent online leren voor hen? In deel 1 blikken zij terug op de afgelopen weken en beschrijven zij de voordelen van het afstandsleren. Op 28 mei deel 2. Dan laten zij hun licht schijnen over de toekomst van het onderwijs en delen zij hun gouden tips. Vandaag een kleine bloemlezing uit hun antwoorden.
Hoe heb je de situatie tot nu toe ervaren?
Docenten blijken over veel aanpassingsvermogen te beschikken. De eerste dagen waren onwennig en vreemd. Daarover zijn alle respondenten het eens, maar tegelijkertijd was het voor de meesten een openbaring hoe snel je in staat bent om je aan te passen. Al snel stonden de docenten in de actiestand.
Hugo (verzorgt alle modules die gerelateerd zijn aan het beroep Sociaal Werk op het mbo) ,,Nadat het kabinet vertelde dat scholen gingen sluiten, ben ik op dezelfde avond aan de slag gegaan om uit te zoeken welke tools ik goed kan gebruiken om goede en efficiënte instructievideo’s te maken.”
,,Ik heb met name de eerste week gewerkt alsof ik de Champions League moest spelen met onvoldoende trainingsuren. Maar goed, we zijn wel aan die wedstrijd begonnen en ik heb het gevoel dat we aan het winnen zijn.” Zijn collega Giel (mbo Automotive) vult aan: ,,Iedereen leert veel en snel. Deze ontwikkeling is noodgedwongen, de aanleiding is niet fijn, maar we klagen niet. Schouders eronder en mooi online-onderwijs maken.”
“We hebben nu zelfs een vrijdagmiddagborrel!”
Esther, geeft praktijk- en theorielessen bij de opleiding mbo Allround Schoonheidsspecialist, ,,Tot nu toe heb ik ervaren dat de verbinding met mijn team en andere teams sterk is. Ondanks de ‘social distance’ delen we onze ervaringen, ondersteunen elkaar, nemen we onze verantwoordelijkheden en blijven we communiceren. We hebben nu zelfs een vrijdagmiddagborrel via Teams, waar voor deze lockdown echt geen tijd voor was.”
Miriam, geeft Engels in voortgezet onderwijs ,,Ik vond het opstarten erg rommelig en onoverzichtelijk. Ik werk normaliter wel met itslearning, maar gebruikte het niet zo veelvuldig als nu. Het online lesgeven via Teams is wel ontzettend fijn, alleen ervaar ik veel éénrichtingsverkeer, omdat microfoons niet werken of omdat leerlingen te verlegen zijn om iets te zeggen of vragen te stellen.”
Wat vind je de VOORDELEN van leren op afstand?
Het is alle docenten meegevallen dat zij de digitale kennis die nodig is om les te geven snel hebben opgepikt. Zij zijn het erover eens dat het digitaal lesgeven in een stroomversnelling is geraakt.
Ivo, geeft drama en gespreksvaardigheden op het mbo: ,,Als je gerichte opdrachten geeft die studenten direct uit kunnen werken dan kun je er mee werken. Deze opdrachten kun je ook nabespreken. Bij dramalessen ben ik bezig gegaan met verhalen vertellen. Daar komen leuke verhalen uit naar voren.”
Zijn collega Pauline, geeft reken in het mbo ,,‘Mijn’ rekenmethode Smartrekenen leent zich perfect voor een situatie als deze. De methode is al digitaal, geeft goede uitleg én feedback op fouten. We maken met zijn allen in ons team een digitale sprong voorwaarts.”
“We komen tot de essentie van opleiden!”
Haar collega Giel vult aan: ,,We geven nu effectief uitleg, soms aan 50 studenten tegelijk. Delen, dat werkt online perfect! En dat doen we dus ook veel. Er zijn veel gesprekken over leren. We komen tot de essentie van opleiden. Wat is leren en hoe stimuleren we het leren van studenten en van onszelf?”
Volgens Hugo moeten we wel. ,,Voor mij is het toekomstige onderwijs nu aan. We moeten gaan, experimenteren, doen, ervaren, ontdekken en dat zorgt bij iedereen voor een enorme leerwinst.”
Ook Esther sluit zich bij haar collega’s aan: ,,Voorheen werd het als nadeel gezien dat onderwijs altijd weer vernieuwd. Laten we het niet als nadeel zien, maar als een gezonde beweging. Sluit ons onderwijs nog wel aan bij de maatschappij van nu? Bij onze student? Of houden we ons te veel vast aan onze structuren om controle te houden en goed te scoren bij de onderwijsinspectie. Veiligheid vind je naar mijn mening niet bij het stilstaan, maar door te bewegen met de stroom mee. Stay safe en beweeg met de stroom mee.”
Tot zover deel 1. Donderdag 21 mei is het Hemelvaart. Lees 28 mei 2020 het vervolg.
Geschreven door Miriam Trommelen, Apeldoorn, 14 mei 2020.
Aanbod
Tijdens deze bijzondere periode bieden wij onze trainingen 1:1 online aan. Alle trainingen maken we op maat en stemmen we af op jouw leervragen en werksituatie. Heb je een vraag of wil je meer info? Leuk! Neem contact met ons op.